Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska traži prekid pregovora o slobodnoj trgovini sa SAD

sad eu

Francuski ministar trgovine Matthias Fekl izjavio je u utorak da će zatražiti od Evropske unije (EU) da prekine pregovore sa SAD-om o slobodnoj trgovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Fekl je za radio RMC izjavio da je “potreban jasan i definitivan prekid” pregovora o predloženom Partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP). Ovaj sporazum njegova socijalistička vlada vidi kao previše prijateljski nastrojenom američkom poslovanju, a kako je kazao, pregovori o istom bi se mogli nastaviti ukoliko se širi trgovinski odnosi EU i SAD-a poboljšaju.

Optužujući američku stranu da nudi “samo mrvice”, Fekl je rekao da će Francuska zatražiti od Evropske komisije (EK) da zaustavi pregovore na sastanku ministara trgovine u Slovačkoj narednog mjeseca.

Njemački ministar ekonomije i vicekancelar Sigmar Gabriel izjavio je u nedjelju da su pregovori između Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država o slobodnoj trgovini propali, ali je američki trgovinski zvaničnik istakao da strane postižu kontinuirani napredak.

Pregovori oko sklapanja Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja otvoreni su u julu 2013. Cilj pregovora je uklanjanje prepreka u trgovini (carine, nepotrebni propisi, ograničavanje ulaganja) u širokom rasponu ekonomskih sektora kako bi se olakšala kupovina i prodaja robe i usluga između EU i SAD-a.