Hrvatska od početka godine iz EU fondova povukla 1,35 milijardi KM

eu_fondovi

Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova izvijestilo je u petak da je Hrvatska ove godine iz EU fondova povukla oko 5 milijardi kuna (1,35 milijardi maraka) te da je 3 milijarde kuna (810 milijuna maraka) u plusu s obzirom na uplaćena sredstva u evropski budžet.

Prenoseći podatke Ministarstva financija, iz Ministarstva regionalnog razvoja ističu da je RH dosad ove godine iz EU fondova povukla 662 miliona eura, odnosno oko 5 milijardi kuna, od čega je većina usmjerena na projekte iz područja prometa i zaštite okoliša, razvoja poduzetništva, ulaganja u obnovu studentskih domova, projekte znanstvenih institucija te kulturne baštine i druge.

Komentirajući to velikim uspjehom u odnosu na prethodne godine, iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a iznose podatke da je Hrvatska u 2015. iz EU fondova povukla 558 miliona  eura, a u godini prije (2014.) 548 miliona  eura.

“Od ulaska u EU 2013. Hrvatska je svake godine do sada iz EU fondova povlačila tek neznatno veći iznos od onoga kojeg je uplaćivala, a sadašnji rezultat pokazatelj je dobrog dosadašnjeg rada i naznaka da će se to promijeniti te da će iskorištenost fondova značajno porasti i time potaknuti investicije i gospodarski oporavak”, ističu iz Ministarstva regionalnog razvoja, ocjenjujući da je to njihov i uspjeh ostalih tijela u sustavu upravljanja i kontrole EU fondova, prenosi Hina.