Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bespovratna sredstva za mala i srednja preduzeća

prolokal

Objavljen je prvi poziv za dostavljanje prijedloga projekata za učešće na konkursu za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj EU “Prolokal” kojeg finansiraju EU i Vlada Njemačke, a provodi njemačka razvojna agencija “Giz”.

Program uključuje bespovratna sredstava za mala i srednja preduzeća i razvojna partnerstva ukupne vrijednosti četiri miliona eura koja će se dodijeliti kroz konkurse u 2016. i 2017. godini, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava koja će se dodijeliti prvim pozivom je 5.867.490 KM, odnosno 3.000.000 eura, a sve aktivnosti koje će se finansirati ovim sredstvima treba da ostvare efekat u partnerskim opštinama EU “Prolokal programa”.

U saopštenju se navodi da program “Prolokal” ima za cilj da doprinese dinamičnijem ekonomskom i socijalnom razvoju u BiH jačanjem konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Fokus Programa su mala i srednja preduzeća iz četiri ključna ekonomska sektora u BiH drvno-prerađivački, metalo-prerađivački, agrobiznis i turizam u 20 odabranih partnerskih opština.

U okviru svog djelovanja, EU “Prolokal” će podržati uključivanje lokalnih kompanija u međunarodne lance vrijednosti promovišući u isto vrijeme ostvarivanje ekonomske sinergije kroz poslovna umrežavanja.

Uvažavajući značaj lokalne samouprave za razvoj privatnog sektora, Program će promovisati i partnersko upravljanje lokalnim ekonomskim razvojem podržavajući dijalog između javnog i privatnog sektora.

Program će pomoći odabranim partnerskim opštinama da pružaju usluge koje su u skladu sa potrebama privatnog sektor, a vodi se evropskim dokumentom koji predstavlja okvir za kreiranje povoljnijeg poslovnog okruženja.

Prihvatljivi aplikanti su mala i srednja preduzeća koja djeluju u metaloprerađivačkom sektoru, drvnom sektoru ili se bave agrobiznisom, Poljoprivredne zadruge, Registrovani klasteri, Organizacije za podršku biznisu u partnerstvu sa najmanje tri preduzeća i grupe preduzeća od minimalno tri člana iz istog lanca vrijednosti.

Prihvatljive lokacije realizacije projektnih ideja: Prijedor, Prnjavor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica, Srbac, Zenica, Gračanica, Brčko, Teslić, Tešanj Žepče, Posušje, Široki Brijeg, Grude, LJubuški, Prozor-Rama, Jablanica i Konjic,

Rok za dostavljanje prijedloga projekata i dva obrasca za apliciranje od koji je jedan je namijenjen malim i srednjim preduzećima, dok je drugi pripremljen za projektne prijedloge partnerstava je 30. novembar.