Kovač: Inicijativa tri mora doprinjet će koheziji EU

kovac

Inicijativa triju mora vrlo je korisna i doprinjet će jačanju kohezije Evropske unije, naglasio je Miro Kovač, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske nakon ministarskog panela “Geopolitički izaovi“ na Dubrovnik forumu 2016.

“Sada je potrebno snažno vodstvo u Evropskoj uniji, a mi možemo tome doprinjeti, zajedno za zemljama koje su imale svoje predstavnike ovdje. Nakon izlaska Velike Britanije iz EU važno je da sjednemo za stol svi zajedno, da u to uključimo i američke prijatelje, da vidimo kako možemo uniju učiniti efikasnijom. Da vidimo koja su to područja na kojima možemo bez problema surađivati, a to je po nama zajednička monetarna politika, jedinstveno tržište, zajednička sigurnosna i obrambena politika. Mislim da je sve to bezbolno, a da je važno da na tim područjima sarađujemo, jer to utiče i na vođenje migracijske politike, ali i izvora terorizma, kao i energetske sigurnosti. Tu moramo bolje surađivati kao zemlje Evropske unije i u tu suradnju moramo uključiti i one zemlje koje još nisu u EU i NATO savezu“, kazao je Kovač.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova je dodao da je važno da Evropska unija djeluje u onim zemljama gdje postoje krize. Po njemu potebno je shvatiti da se mora konkretno djelovati u Siriji i Africi, kako bi se spriječilo da ljudi odande dolaze u Evropsku uniju, jer ne mogu svi doći u nju.