Merkel, Renzi i Hollande za bližu saradnju unutar EU nakon Brexita

Merkel, Renzi i Hollande

Njemčka kancelarka Angela Merkel, talijanski premijer Matteo Renzi i francuski predsjednik Francois Hollande pozvali su Evropu da na vanrednom samitu 16. septembra u Bratislavi pronađe novi zamah nakon Brexita te da okrene leđa populistima koji Bruxelles krive za sve probleme.

Govoreći u ponedjeljak na nosaču aviona Garibaldi, uz talijanski otok Ventotene, Merkel, Renzi i Hollande pozvali su na bližu suradnju u pitanjima sigurnosti i bolje mogućnosti za mlade.

Na sastanku punom simbolike, troje lidera posjetili su Ventotene kako bi položili vijenac na grob Altiera Spinellija, talijanskog intelektualca koji je zagovarao federalnu Evropu.

Potom su se ukrcali na Garibaldi, nosač koji sudjeluje u evropskoj misiji borbe protiv trgovaca ljudima.

Merkel je susretom s Renzijem i Hollandeom u Italiji započela seriju susreta s državnicima zemalja Evropske unije u sklopu koje bi se u subotu u Mesebergu pored Berlina trebala sastati i s tehničkim predsjednikom hrvatske vlade Tihomirom Oreškovićem.

Merkel ove sedmice putuje u četiri države, a primit će državnike iz još šest zemalja.

“Ova radna sedmica kancelarke Angele Merkel je u znaku razgovora o Evropskoj uniji”, rekao je glasnogovornik savezne vlade Steffen Seibert, prenosi Hina.

Razgovori služe za pripremu neslužbenog samita Evropske unije koji bi se 16. septembra trebao održati u Bratislavi.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da Evropska unija treba učiniti više kako bi garantirala i unutarnju i vanjsku sigurnost suočena s opasnošću od terorizma.

“Osjećamo da smo suočeni s islamskim terorizmom, suočeni s građanskim ratom u Siriji, da moramo učiniti više za našu unutarnju i vanjsku sigurnost”, rekla je Merkel.

Renzi je kazao da mnogi populisti “Evropu drže odgovornom za sve što krene krivo”. “Imigracija – kriva je Evropa, ekonomija je loša – kriva je Evropa. Ali to nije tako”.

Renzi je naglasio da uprkos Brexitu s Evropom “nije gotovo”. On je kazao kako su “mnogi mislili da će nakon Brexita s Evropom biti gotovo. To nije slučaj”.

Merkel je kazala kako i ona i njene kolege “poštuju odluku Velike Britanije”, ali da isto tako žele “sigurnu i prosperitetnu Evropu”.

Međutim, pitanje kako Evropu učiniti prosperitetnom podijelilo je tri zemlje.

Renzi i Hollande žele veću fleksibilnost za koju smatraju da bi pomogla rastu, dok Njemačka drži da se evropska budžetska pravila moraju strogo poštivati.

Hollande je naglasio potrebu da se EU zaštiti od nasilja jačanjem granica i razmjenom obavještajnih podataka.

“Da bi imali sigurnost moramo imati granice koje se kontroliraju” stoga radimo na jačanju zaštite granica.Želimo i više koordinacije u borbi protiv terorizma”. rekao je Hollande.

Naglasio je kako je najveći rizik za Evropu fragmentacija, egoizam i podjele.