Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Založiti se za ljudska prava

FedericaMogheriniUE

Visoka povjerenica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini podsjetila je da Evropska unija i njene države članice obilježavaju 10. decembra Dan ljudskih prava.

– S obzirom na to da nejednakost i kršenja ljudskih prava predstavljaju sve veći problem diljem svijeta, dok u zemljama poput Sirije sukobi i dalje traju, tim je važnije da udvostručimo svoje napore kako bismo odbranili prava svih ljudi. Zato ove godine zajedno s Ujedinjenim nacijama pozivamo ljude da se zauzmu za nečija prava. Svako od nas osobno je odgovoran založiti se za ta prava. Možemo se voditi primjerom branilaca ljudskih prava koji se hrabro suočavaju sa sve većim pritiskom i prijetnjama u mnogim zemljama. Evropska unija odlučna je u tome da ih zaštiti i promiče prostor za djelovanje civilnog društva – kazala je Mogherini.

Da bi postigli taj cilj, dužnosnici EU se po njenim riječima sastaju s braniocima ljudskih prava, prate njihova suđenja, posjećuju ih u pritvoru i u razgovoru s vladama ukazuju na njihove slučajeve. U 2016. je Evropska unija, među ostalim, putem fonda EIDHR-a za hitne slučajeve osigurala finansijsku podršku za više od 250 branilaca ljudskih prava i njihovih porodica, koji su izloženi riziku zbog svojeg svakodnevnog rada.

Iako je pojedinačno djelovanje ključno, Evropska unija kao cjelina i dalje će imati vodeću ulogu u promicanju svjetskog poretka temeljenog na pravima, s poštovanjem ljudskih prava kao temeljnom vrijednošću, poručila je Mogherini.

– Specijalni predstavnik EU za ljudska prava Stavros Lambrinidis aktivno diljem svijeta podiže svijest o politici EU u području ljudskih prava. Istodobno, delegacije EU neumorno rade na obrani ljudskih prava u svojim zemljama domaćinima. EU se na multilateralnim forumima i dalje snažno zalaže za ljudska prava te u potpunosti podupire sistem UN-a za ljudska prava, koji je od temeljne važnosti za zaštitu univerzalnih ljudskih prava i praćenja usklađenosti – njene su riječi.

Visoka predstavnica je najavila da će EU provoditi u naredoj godini mjere praćenja nove globalne strategije EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, koja je pokrenuta u junu 2016. i u kojoj se EU obavezala poticati poštovanje ljudskih prava unutar i izvan njenog članstva.

To podrazumijeva osiguravanje najviše razine zaštite ljudskih prava za migrante i izbjeglice u svim aktivnostima koje EU poduzima u području migracija i razvoja.

– Također ćemo ocijeniti napredak našeg ambicioznog Akcionog plana za ljudska prava i demokratiju za razdoblje od 2015. do 2019. Jednako tako ćemo se iznova obvezati na borbu protiv mučenja i zlostavljanja te zaštitu prava djeteta preispitivanjem smjernica EU i dodatnim jačanjem učinka naših politika u tom području – rekla je Mogherini.

Evropska unija će se danas, kao što je to radila cijele godine, zauzeti za ljudska prava diljem svijeta i pružiti punu podršku svakom pojedincu koji to isto čini, zaključila je.