Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka za uništavanje oružja i municije BiH donirala 100.000 eura

njemacka-oruzje

Njemačka ambasadorica u BiH Christiane Hohmann i vršiteljica dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu potpisali su danas u zgradi Ambasade Njemačke u Sarajevu još jedan ugovor o dodjeli sredstava za projekt uništavanja municije u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Savezna Republika Njemačka stavlja već treći put sredstva na raspolaganje, te time i ovaj put pruža doprinos u visini od 100.000 eura u savladavanju ovog problema.

Hohmann je podsjetila da će ova sredstva poslužiti za uništavanje oko milion metaka municije ručnog naoružanja i preko 20.000 komada artiljerijske municije, koje su najvećim dijelom nesigurne i nalaze se u opasnom stanju.

U Bosni i Hercegovini postoji još oko 19.000 tona zaliha municije, a veliki dio toga je preko 35 godina staro.

UNDP je u 2015. godini putem znatne podrške Njemačke i drugih donatora uništio oko 5,4 miliona metaka municije ručnog naoružanja i druge vrste municije.

“Ovim Njemačka po treći put stavlja sredstva na raspolaganju za projekat EXPLODE. Do sada je Njemačka učestvovala sa 600.000 eura u uništavanju municije. Ova sredstva će se koristiti za uništavanje otprilike milion metaka municije ručnog naoružanja i više od 200.000 artiljerijske municije koji se nalaze u nesigurnom i time opasnom stanju”, pojasnila je Hohmann.

Prema njenim riječima, pomoću ove donacije moguće je ubrzati uništavanje municije i tako efikasnije savladati problem koji je od velikog značaja za sigurnost ljudi u BiH.

Ova njemačka donacija je i priznanje za napredak, koji je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ostvarilo u rješavanju viškova naoružanja. Posebno se formiranje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva 2013. godine smatra važnim korakom za bolju koordinaciju domaćih i medunarodnih napora u pogledu uništavanja viška naoružanja i municije.

Rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu izrazila je zahvalnost Saveznoj Republici Njemačkoj za podršku projektu EXPLODE+, kojeg finansira Evropska unija, kao i drugi medunarodni partneri koji djeluju u okviru Master plana u ovoj oblasti.

“Opće je poznato da u BiH postoje velike zalihe nesigurne municije i time predstavlja sigurnosnu prijetnju kako stanovništvu BiH tako i na globalnom nivou predstavlja mogući izvor za kriminalce i teroriste. Upravo zato EU i zemlje članice djeluju po ovom pitanju koje je za njih prioritetno”, poručila je Sinanoglu.

Ova finansijska podrška upućena Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine će dodatno ojačati domaće u pogledu bržeg i efikasnijeg uništavanja viška municije i oružja.

UNDP također pozdravlja odluku bosanskohercegovačkih institucija, koje su godišnju kvotu uništavanja od ranijih 880 tona u 2014. godini u 2015. drastično povećali na 2.300 tona.

Oni ovim pokazuju kontinuirani angažman za savladavanje ove ozbiljne prijetnje sigurnosti ljudi, naveli su iz UNDP-a.

Savezna Republika Njemačka još od 2015. godine podržava projekat OSCE-a za poboljšanje sigurnosti depoa za municiju ,,SECUP” sa dosadašnjim ukupnim iznosom od 433.000 eura, što u saradnji sa medunarodnom organizacijom UNDP treba da služi u svrhu modernizacije i povećanja sigurnosti četiri depoa municije i naoružanja.

Pored ovoga, Njemačka već mnogo godina aktivno djeluje u oblasti humanitarnog deminiranja. Do sada je u te svrhe stavljeno na raspolaganje više od 32 miliona eura.