Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački sud dopustio “šerijatsku policiju” u Wuppertalu

bw1gcaiimaa9beb

Sud u Njemačkoj oslobodio je sedam muslimanskih muškaraca koji su u šerijatskim uniformama patrolirali ulicama i kaže da nisu prekršili zakon.

Islamistički aktivisti uznemirili su građane njemačkog grada Wuppertala kada su 2014. počeli pristupati ljudima odjeveni u narančaste prsluke s natpisom “šerijatska policija”.

Patrolirali su pored turskih diskoteka i kafića i zahtjevali od mještana da prestanu kockati, slušati glazbu i ispijati alkohol. Njihove aktivnosti snimljene su i objavljene na internetu, te je reagiralo Središnje vijeće muslimana u Njemačkoj i osudilo ih, izjavivši da je njihovo ponašanje “štetno za muslimane”.

“Šerijatski policajci” našli su se na sudu pod optužbom zbog kršenja zakona koji zabranjuje ilegalno nošenje uniformi. Ipak, Okružni sud u Wuppertalu nepravomoćno je presudio da “šerijatske uniforme” nisu bile zastrašujuće niti su sugerirale da je riječ o vojnim postrojbama pa su muškarci oslobođeni.

Ipak, čelnik tih vjerskih policajaca, konvertit Sven Lau koji se prozvao Abu Adam, suočen je i s optužbama za podržavanje terorističkih grupa koje se bore u Siriji. Šerijatske policije viđene su kako patroliraju ulicama Londona, Kopenhagena i Hamburga, a u BiH su patrolirali po Sarajevu i Mostaru.

https://youtu.be/Zj15Mry2jtg