Orešković: Hrvatska će se i dalje držati EU kriterija prema Srbiji

oreskovic

Premijer tehničke Vlade Tihomir Orešković danas se u Vladi osvrnuo na zategnute diplomatske odnose sa Srbijom, a najavu srbijanskog premijera Alaksanda Vučića da ipak, dolazi na Dubrovnik forum ocijenio je zakašnjelom zbog izmjene formata tog sastanka, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer tehničke Vlade Tihomir Orešković je ustvrdio kako je srbijanski premijer Aleksandar Vučić na poziv za sudjelovanje na Dubrovnik forumu zakasnio odgovoriti dvadesetak dana, te kako je svoj dolazak najavio tek jučer.

Premijer Orešković je istaknuo kako se forma Croatia summita, ili od ove godine Dubrovnik foruma, u tih dvadesetak dana promijenila, s tim da se neće održati planirani premijerski panel.

Forum će se spustiti na ministarsku razinu, izjavio je Orešković, a panel koji je trebao biti premijerski vodit će potpredjednik Vlade Božo Petrov.

Govoreći o odnosima Hrvatske i Srbije, Orešković je kazao kako je ”žalosno da su prisutne ovakve tenzije i ovakvi komentari koji, mislim nemaju smisla“.

Istaknuo je kako će Hrvatska držati svoj stav i svoju poziciju te čekati da Srbija ispuni svoje obaveze i kriterije koje im je EU predstavila.

Najsporniji kriterij svakako je regionalna nadležnost Srbije u suđenjima za zločine počinjene na prostoru bivše Jugolsavije po kojoj Srbija sebi daje pravo suditi hrvatskim državljanima za događanja na hrvatskom teritoriju iz perioda Domovinskog rata.