Počeo samit o izbjeglicama u Beču: Očuvanje vanjskih granica EU

bec-samit-o-izbjeglicama

U austrijskoj prijestolnici Beču počeo je Samit o izbjeglicama pod nazivom “Migracije preko balkanske rute” kojem prisustvuju lideri 11 zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Samitu prisustvuju lideri Austrije, Albanije, Bugarske, Njemačke, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Slovenije, Mađarske i Rumunije.

Na samitu u austrijskoj prijestolnici učestvuje i njemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Albanije, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Mađarske kao i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i evropski komesar za izbjeglice Dimitris Avramopuolus.

Tusk je prije početka Samita novinarima kazao da je temeljno rješenje temeljito kontrolisanje vanjskih granica EU i da je za to potrebna bliska saradnja partnerima kao što su balkanske zemlje i Turska.

Avramopuolus je poručio da je protiv opasnosti od migracija potreban zajednički i evropski pristup i da je siguran da će se na današnjem sastanku pokazati solidarnost u vezi s tim.

Istakao je da je humanitarna potreba pokazati solidarnost prema bespomoćnim ljudima.

Prema ranijim najavama, tema Samita je sporazum o prihvatu izbjeglica izmeđe EU i Turske, ali i uspostavljanje bliže saradnje sa zemljama iz kojih u posljednje vrijeme pristiže sve veći broj izbjeglica.

Vođe 27 država članica Evropske unije okupili su se 16. septembra u Bratislavi na neformalnom sastanku na kojem se najviše razgovaralo o migrantima kao i o budućnosti EU-a bez Velike Britanije.

Tada je objavljena i zajednička deklaracija o zaštiti vanjskih granica EU, ali i povećanju saradnje između zemalja članica.