Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Registracija je najbolji način sprječavanja ulaska terorista u EU

schneider33

Predsjednik grupe Europske pučke stranke u Europskom odboru regija Michael Schneider rekao je u petak u Dubrovniku kako granice unutar EU-a ne smiju biti prepreka ekonomskom razvoju regija, ali kako istodobno vanjske granice EU-a moraju biti osigurane, te kako je registracija najbolji način sprječavanja ulaska terorista na područje Europske unije.

Na konferenciji za novinare nakon skupa EPP-a u Odboru regija, Schneider je istaknuo kako podržava otvaranje granica unutar EU-a, ali i prema susjedstvu s time da one moraju biti osigurane.

”Granice ne smiju biti nikakve prepreke u ekonomskom razvoju određene regije. Mi podržavamo otvaranje granica unutar EU-a i u susjedstvu EU-a. Istodobno ključno je osigurati granice izvan okvira EU-a. Ako ne osiguramo naše vanjske granice, problemi koje ne možemo riješiti sami dolaze k nama. Nitko tko nije provjeren i registriran ne smije prijeći granicu EU-a. A za svakoga se mora znati zašto dolazi, u kontekstu migracija, je li zaista izbjeglica ili dolazi u EU iz ekonomskih razloga. Registracija je najvažniji način sprječavanja ulaska terorista u EU”, rekao je Schneider.

”Treba spriječiti ljude da dođu blizu hrvatskim granicama, moramo zaštititi Mediteran kako ljudi ne bi mogli prijeći granicu bez registracije”, rekao je on.
Schneider je rekao kako prije isteka financijskog plana do 2020. ne može doći do izmjena kriterija koji nedovoljno razvijene krajeve pokraj bogatijih gradova sprječavaju u povlačenju europskih sredstava.

”U sljedećem razdoblju kohezijske politike moramo pronaći bolja rješenja za te situacije koristeći bolje indikatore za specifičnosti pojedinih regija”, istaknuo je.

Župan dubrovačko-neretvanski ujedno i voditelj hrvatske delegacije u Europskom odboru regija Nikola Dobroslavić rekao je kako je na današnjoj konferenciji na temu ”Uloga Strategije Europske unije za Jadransku i jonsku regiju u povećanju prosperiteta i sigurnosti u Europi”, usvojena i Dubrovačka deklaracija.

”Deklaracija upućuje na nužnost većeg uključivanja regionalne i lokalne samouprave u provedbu strategije, poziva na bolju prekograničnu suradnju u makroregiji, podržava konkretne projekte prometnog povezivanja kao što su jadransko-jonska autocesta na istočnoj obali, brza željeznica Ravenna – Brindisi na zapadnoj obali Jadrana i cestovne, prekomorske i zračne veze istoka i zapada.

“Zaključak je da strategija može pomoći unaprjeđenju integracija zemalja jugoistočne Europe u EU”, rekao je Dobroslavić te napomenuo kako deklaracija poziva i na suradnju u pogledu sigurnosti kako protiv terorizma, tako i u izazovima vezanim uz migracije i u području civilne zaštite.

Predsjednik Europskog odbora regija Markku Markkula ustvrdio je kako se EU mora nositi s izazovima poput izbjegličke krize, no kako joj to nije glavni problem.
“Glavni problem ostaje održivi razvoj i stvaranje novih radnih mjesta. To se može postići kroz poduzetništvo i iskorištavanje jedinstvenog tržišta”, rekao je on naglasivši kako su ključne investicije u prometno povezivanje.