Schulz upozorava: Evropskoj uniji prijeti raspad

Martin Schulz

EU prijeti raspad – problemi su nezaposlenost, ekonomija, izbjeglička kriza, terorizam i nebriga nekih članica za Uniju, pa je situacija dramatična, upozorava predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

“Velika Britanija, jedan od članova grupe G7, druga najjača evropska ekonomija i nuklearna sila, izlazi iz EU, a neke zemlje Unije pripremaju `iliberalnu` kontrarevoluciju”, navodi Schulz.

Prema njegovim riječima, teško se može objasniti šta je to “iliberalno” društvo, ali je “sigurno suprotno liberalnom društvu i zagarantovanim individualnim slobodama, individualnim pravima i konceptu individualnih života”.

Ako EU propadne, smatra Schulz, “to neće biti propast institucije, već propast ideje”.

On priznaje da je EU daleko od savršene zajednice, ali ocjenjuje da je treba poboljšati, a ne uništiti.

“Unija nije dovršena, nije dovoljno transparentna niti demokratska, sigurno nije socijalno pravedna, ali imamo priliku da je učinimo transparentnijom, demokratičnijom, pravednijom.

Njeno ukidanje bilo bi istorijski neuspjeh za koji bi cijenu platile buduće generacije”, poručuje Schulz, a prenose analitički portali.

Schulz tvrdi da oni koji pozivaju na drugačiji koncept EU i “renacionalizaciju” na prvo mjesto stavljaju svoju zemlju i, “umjesto da nude rješenja, traže samo krivce, bili to islam, EU, neka druga zemlja ili manjine, što je retorika iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka”.

On apeluje na mlade Evropljane da se mobilišu i napominje da je na britanskom referendumu 75 odsto mladih glasalo za ostanak u EU. Problem je u tome što ih se odazvalo samo 43 odsto.

On smatra da je kriza počela kada su političari počeli više da govore u ime svojih zemalja, a manje u ime EU.

Drugi važan uzrok, smatra Schulz, jeste loša raspodjela bogatstva u Evropi, što je dovelo do neravnomjernog razvoja između država članica i unutar njih, a bankovna i finansijska kriza su to samo ubrzale.

Schulz ocjenjuje da veliku ulogu u promjeni odnosa prema EU ima propast “evropskog ustava” i odbijanje da se on usvoji.

Francuzi i Holanđani odbacili su na referendumima 2005. godine prijedlog prvog evropskog ustava, koji je kasnije zamijenio Lisabonski ugovor, a koji je stupio na snagu 2009. godine.

Schulz ne misli da je kriza EU počela zbog proširenja Unije 2004. godine na deset zemalja istočne i srednje Europe, takozvanog “Big benga”, nakon čega je veliki broj Poljaka, Mađara i Čeha stigao u Veliku Britaniju, što je imalo veliku ulogu u “Brexitu”.

On ističe da je problem i to što EU nije federalna država, već su članice suverene, pa je jedini način da se poprave stvari – direktan dijalog.