Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Theresa May: Britanija želi zrele i kooperativne odnose s EU

Theresa May

Britanska premijerka Theresa May izjavila je danas u Briselu kako će Velika Britanija ostati aktivna i punopravna članica Evropske unije sve dok proces njenog izlaska iz te zajednice ne bude okončan, javlja Anadolu Agency (AA).

Šefica britaske vlade, May, prvi put je prisustvovala Samitu lidera Evropske unije otkako je na funkciji premijera zamijeniila prethodnika Davida Camerona, koji je s funkcije odstupio nakon historijskog referenduma na kojem su Britanci odlučili napustiti EU.

Ona je na današnjem sastanku s liderima zemalja EU istakla da želi da odnosi između Velike Britanije i Evropske unije budu “zreli” i “kooperativni”, a dodala je da su mogući i “teški momenti” tokom predstojećih pregovora o britanskom istupanju iz Unije.

“Da, mi ćemo napustiti EU. Međutim, sve dok smo članica Evropske unije, mi ćemo nastaviti koristiti sva svoja prava i ispunjavati obaveze iz članstva”, kazala je May novinarima nakon sastanka s evropskim kolegama.

Čelnica britanske vlade danas se na radnom ručku u Briselu sastala i s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom.