Theresa May u Sjevernoj Irskoj razgovara o implikacijama Brexita

Theresa May

Premijerka Theresa May u ponedjeljak će posjetiti Sjevernu Irsku kako bi raspravljala o implikacijama britanskog glasanja o napuštanju Evropske unije i o tome šta Brexit znači za granicu te pokrajine s Irskom.

Glasanje od 23. juna o napuštanju EU potegnulo je pitanja o budućnosti otvorene granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, koja će postati jedina britanska kopnena granica s blokom.

Sjeverna Irska je glasala da ostane u EU, čijih 56 posto glasača je bilo za ostanak, u suprotnosti s Ujedinjenim Krsljevstvom gdje je omjer glasova za odlazak i ostanak u EU bio 52 naprema 48 posto.

May, u prvoj posjeti Belfastu otkako je postala premijerka u ovom mjesecu, sastat će se s pokrajinskom čelnicom Arlene Foster.

May tvrdi kako proces Brexita treba da bude funkcionalan u svakom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva i kazala je kako bi trebala sarađivati sa svim sjevernoirskim političkim strankama.

– Jasno sam poručila da ćemo napraviti uspjeh od britanskog napuštanja Evropske unije – navodi May u saopćenju koje je objavio njen ured.

– To znači da također moramo raditi za Sjevernu Irsku, uključujući i pitanje granice s Republikom – dodala je.

Čelnici sjeverno i južno od granice žele da osiguraju slobodan protok ljudi i roba, kao i da održe decenijama duga slobodna putovanja i trgovinu preko Irskog mora koja datiraju od istovremenog pristupa dvije zemlje EU u 1973.

May bi se također trebala sastati s prvim zamjenikom pokrajinskog premijera, Martinom McGuinnessom, koji je tražio da se održi referendum u Sjevernoj Irskoj o odlasku te pokrajine iz Ujedinjenog Kraljevstva kako bi ostala u EU u okviru ujedinjene Irske, što je odbacila britanska vlada.

– Poručit će vama jasno da je narod Sjeverne Irske donio demokratsku odluku na referendumu kako bi osigurao našu budućnost u Evropi i to se treba poštovati – izjavio je McGuinness za irskog državnog emitera RTE u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

– Britanska vlada, koja izgleda odlučna da napusti Evropu, treba uzeti u obzir posebne okolnosti koje vladaju ovdje na sjeveru – kazao je McGuinness, prenosi Reuters.