Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Analitičari iz Austrije: Za EU najveća teroristička prijetnja stiže iz BiH

isis

Ministarstvo odbrane Austrije upozorava da zapadni Balkan predstavlja područje za regrutaciju i logističke baze za džihadiste u Evropi, piše u izvještaju koje je objavio austrijski dnevnik Heute.

U izvještaju o “aktualnom sigurnosnom stanju” od 14. septembra, analitičari Ministarstva obrane prikazuju zabrinjavajuću sliku, posebno kada je riječ o stanju u Bosni i Hercegovini.

“Problem islamizma na zapadnom Balkanu reflektira se zbog povezanosti s dijasporom izravno na prostor EU. Na Kosovu se situacija smirila nakon uhićenja salafističkih vođa dok u Bosni i Hercegovini raste opasnost od terorističkih napada”, piše u izvještaju.

“Kako raste vojni pritisak na Islamsku državu u Siriji i Iraku tako raste i vjerojatnost terorističkih napada od strane simpatizera te terorističke organizacije, kako na zapadnom Balkanu tako i u cijeloj EU”, upozoravaju analitičari Ministarstva odbrane Austrije.

Osobe iz ekstremnog terorističkog kruga osnivaju u Bosni i Hercegovini tajne islamističke centre i mjesta gdje se regrutiraju borci Islamske države.

Austrija na zapadnom Balkanu ima 325 vojnika u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini te 465 vojnika u sastavu KFOR-a na Kosovu.