Bio je ovisnik o heroinu, a danas “spava” na milionima

ovisnik

Khalil Rafati bio je bez krova nad glavom, ovisan o heroinu i povlačio se po ulicama zloglasne četvrti Skid Row u Los Angelesu.

Imao je manje od 50 kilograma i bio prekriven čirevima, a danas je milioner. Rafati je vlasnik SunLife Organicsa, lanca kafića u kojima se prodaju prirodni sokovi. Započeo je u Malibuu, a sada ima čak šest poslovnica širom Los Angelesa.

U samo pet godina uspio je stvoriti poslovno carstvo sa smoothiejima i zdravim sokovima za koje kaže da su mu spasili život. U njegove kafiće sada dolaze zvijezde poput Anthonyja Kiedsa iz Red Hot Chilli Peppersa, a ljudi redovno čekaju u dugim redovima kako bi popili neki od prirodnih napitaka.

1

Rafati je u Los Angeles stigao iz Ohija gdje je odrastao. Djetinjstvo mu je bilo obilježeno seksualnim zlostavljanjem, a kada je stigao u LA činilo se kao da mu je život krenuo u boljem smjeru.

Krenuo je u posao sa sportskim automobilima, a klijenti su mu bili brojne holivudske face, piše New York Times. No, sa strane je prodavao i marihuanu, a uskoro i ecstasy i ketamin. A onda je jednu noć probao heroin.

Brzo je postao ovisnik, a 2001. godine skoro je i umro kada se namjerno predozirao heroinom na jednoj zabavi u Malibuu. Spasili su ga liječnici, no on je iste godine ponovno bio u životnoj opasnosti kada su naoružani napadači pucali u vrata kupaonice u kojoj je bio cijelo vrijeme, ubrzigavajući si heroin u žile.

Do 2003. godine završio je i u zatvoru te je doživio, kako kaže, “dno svog života”. Odlučio je promijeniti svoj život i posvetio se zdravlju i tome da ostane “čist”.

Prijatelj mu je preporučio zdrave sokove, smoothieje i “superfood”, odnosno namirnice vrhunskih nutritivnih vrijednosti. “Rezultati su bili nevjerovatni i veoma brzi”, rekao je za Sober Recovery.

4

Počeo je raditi smoothieje za pacijente i zaposlenike kuće za bivše ovisnike koju je otvorio 2007. godine u Malibuu. Tamo je stvorio i napitak Wolverine, koji je kasnije postao zaštitno lice SunLife Organicsa, a koji se sastojao od datulja i banana.

“Stvoren je da bi ojačao pacijente i obnovio im energiju i snagu”, otkrio je. Nije dugo trebalo da se pročuje glas o njegovim izvanrednim smoothiejima, a mnogi su počeli dolaziti u kuću za bivše ovisnike samo kako bi mogli kušati njegove napitke.

39a6bb2300000578-0-image-m-29_1477277932148

Tada je shvatio da mora pokrenuti posao. Iskoristio je ušteđevinu od 50.000 dolara koju je uspio sačuvati, a dobio je i financijsku potporu jednog profesionalnog kockara.

Sada vodi uspješan posao s misijom da “voli, liječi i inspirira” druge. Upravo zato zapošljava ljude koji trebaju istu pomoć kakvu je i on trebao prije 13 godina.