Božićni stres na jugoistoku Europe niži nego na zapadu

bozic

Psihički stres povezan s pripremama za božićne i novogodišnje blagdane u Sloveniji osjeća samo četvrtina ljudi, simptomi te vrste najmanje su prisutni u jugoistočnoj Evropi, ali su vrlo izraženi u zapadnoj Evropi, pokazala je anketa koju je za trgovački lanac Lidl provela kompanija Nielsen.

U istraživanje je bilo uključeno 20.800 ispitanika iz 25 evropskih država i iz SAD-a, kako bi se među ostalim ispitale i navike kupaca.

Stres u blagdanskim danima pred kraj godine osjeća 25 posto Slovenaca, a izraženiji je kod žena – osjeća ga njih 28 posto, objavio je u petak Lidl Slovenija.

U Sloveniji je 45 posto žena navelo kako same i bez pomoći muškaraca i drugih članova porodice moraju brinuti za nabavke u trgovini, kupovinu darova i kuhanje pred praznike, a 85 posto da je zadovoljno kad za taj trud dobiju zahvalnost porodice i prijatelja, te pravi blagdanski ugođaj.

Na razini svih ispitanika u različitim zemljama, stres pred božićne blagdane osjeća 46 posto žena i 36 posto muškaraca.

Najniži stepen stresa povezanog obvezama pred Božić i Novu godinu primjetan je na jugoistoku Evrope, gdje ga osjeća 28 posto ispitanika.

Generalno gledajući, stresno stanje najviše osjećaju oni koji žive u razvijenim potrošačkim društvima, pa je u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Austriji i Irskoj, 55 posto ispitanjih navelo da imaju takve tegobe kad se približava kraj godine.

Slično je i u Švedskoj, Danskoj i Finskoj gdje visoki stepen stresa osjeća 53 posto ispitanih.