Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako voditi ljubav – prema vodiču iz 1936. godine

vodic

Prije 80 godina nastala je knjiga “Kako voditi ljubav” namijenjena muškarcima, prepuna savjeta kako zavesti ženu. Neki od njih i danas vrijede, no većina su bizarni i zastarjeli.

Prvo i osnovno, nitko 1936. seks nije nazivao tako već – vođenjem ljubavi, a i taj je romantizirani čin sam po sebi bio tabu tema. U vodiču “Kako voditi ljubav” namijenjenom muškarcima više je riječi o zavođenju, a manje je praktičnih savjeta za seks. Izdavač vodiča uspješnice je Franklin Publishing, a zanimljivo je usporediti tadašnje savjete s današnjim, piše express.hr.

Neki od dijelova su i danas primjenjivi, no neki su doista zastarjeli.

“Postoji razlika između ponašanja muškarca i ponašanja žene prema vrhuncu ljubavi. Žena, iako je jednako tjeskobna i uzbuđena oko toga kao muškarac, nikad ne smije izdati svoje osjećaje te uvijek treba biti pasivna. Muškarac, koji uvijek mora biti aktivan partner, je taj koji vodi ljubav sa ženom. On lovi ženi koja je napravljena tako da mora biti lovljena. Uspjeh nekog u ljubavi posve ovisi o razumijevanju ovog osnovnog odnosa.”

Također, u knjizi se upozorava na “preokrenuti odnos”, u kojem je žena aktivnija i pokazuje inicijativu.

” U obrnutom odnost, gdje je žena fizički superiorna svom muškarcu, ne postoji samo odsutstvo istinske ljubavi već je takav odnos doista nerazuman.”

U vodiču se svakako savjetuje ženama da budu “teško osvojive” igraju se “toplo-hladno”.

“To se direktno odnosi na ženinu čednost, njenu stidljivost. Takvim igricama u kojima ona naizgled odbija muškarca, no zapravo ga privlači. Žena intuitivno shvaća da, kako bi bila poželjnija muškarcu, mora biti manje dostupna. Ona mora, drugim riječima, uspostaviti odnos lovca-lovine između njih, to je njena zadaća.”

Neki od neobičnijih savjeta govore o tome kako “stjerati damu u kut”.

“Samo budala bi iznenada napala ženu s poljupcem dok udobno sjedi na sofi. Prirodno, prva stvar koju bi muškarac trebao napraviti je posjesti je na sami rub sofe, do naslona te sjesti kraj nje. Na taj način ona ne može pobjeći od njega kad on postane ozbiljan u svojim namjerama… Ako se ona trzne, zavapi ili nešto tome slično, ne brinite. Pridržite je, lagano mazeći po ruci i govoreći nježne i umirujuće riječi.”

U slučaju da djevojka s noktima ogrebe muškarca po lucu ako je pokuša poljubiti, onda bi on trebao:

“Počnite se izvlačiti iz loše situacije. S takvim djevojkama je bolje ne petljati, kao ni ljubiti ih.”

Povijesni kontekst je važan, no knjiga je stara manje od jednog stoljeća, znači da su se savjeti odnosili na naše djedove i bake. Svejedno, odličan je prikaz nekadašnjih shvaćanja.