Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U jezeru blizu Sarajeva ulovio šarana teškog 15 kilograma

staraca-saran345

Jezero Starača u blizini Ilijaša, koje je bilo divlja deponija, odavno je postalo poželjno mjesto za ribolov. Da u njemu ima potencijala potvrđuje nedavno ulovljen šaran od 15 kilograma.

To je do sada najveća ulovljena riba u toj vodi, a iz Udruženja ”Bistro!” koje upravlja ribolovnim područjem u općini Ilijaš kažu da ima i većih riba.

Ističu da u jezeru žive ribe teže od 20 kilograma koje su ubačene u protekle dvije godine.

Predsjednik Udruženja Adnan Osmanagić Feni je kazao da je jezero postalo prepoznatljivo po ulovima štuka, tako je u proteklih nekoliko dana uhvaćen veći broj kapitalnih primjeraka ovih najvećih slatkovodnih predatora.

– U narednom periodu, na jezeru će biti održana dva takmičenja i to u lovu šarana i amura, te lovu grabljivica na umjetne mamce s obale. Novac od kotizacija za takmičenje ribolovci su namijenili za poribljavanje jezera kalifornijskom pastrmkom koje će biti izvršeno polovinom oktobra – rekao je Osmanagić.

Jezero Starača nalazi se na području općine Ilijaš, nedaleko od naseljenog mjesta Ljubinići. Jezero je, uprkos nezagađenoj i kvalitetnoj vodi, prije uređivanja bilo deponija.

Zahvaljujući članovima Udruženja ”Bistro!” iz Sarajeva i drugim ribolovcima koji su prethodnih godina bili inicijatori uređivanja i čišćenja ovog lokaliteta bogatog prirodnim ljepotama, sada služi za održavanje takmičenja ribolovaca, ali i kao izletište.

Ekipa Fokus TV-a napravila je i reportažu o ovom jezeru: