Naslijedio kuću pa u njoj našao blago vrijedno milione eura

zlato1234

Francuz koji je naslijedio kuću od preminulog rođaka u njoj je pronašao više od 100 kilograma zlata vrijednog milione eura.

On je u raznim skrovištima širom kuće, pronašao 5.000 zlatnika, dvije šipke od 12 kilograma i 37 poluga od po kilogram zlata, prenose mediji.

Aukcionar Nicolas Fierfort koji je procjenjivao vrijednost namještaja kojeg je vlasnik odlučio prodati, kazao je kako je zlato bilo veoma dobro skriveno te da ga je bilo u kupatilu, ispod namještaja i plahti.

Zlato je otkrio novi vlasnik tek kada je krenuo premještati namještaj. Prvo je pronašao limenu kutijicu s zlatnicima koja je bila prišivena s donje strane komada namještaja. Potom je našao kutiju za bocu viskija pa druga skrovišta te je na kraju otkrio dvije šipke težine po 12 kilograma.

Ukupna vrijednost zlata, koje je u međuvremenu prodano, bila je 3,7 miliona eura. Ipak, nasljednik je dobio znatno manje od tog iznosa. Prvo je morao platiti državi 45 posto poreza na nasljedstvo, a morat će platiti i tri godine neplaćenog poreza na imovinu ako se ispostavi da pokojnik nije prijavio svoje blago.