Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi samovozeći autobusi uskoro na ulicama

samovozeci-bus134
Foto: Flickr

Singapur je u srijedu postao prva država na svijetu koja je potpisala ugovor o testiranju samovoznih autobusa.

Grad-država na samom vršku Malajskog poluotoka, Singapur je jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu i bilo kakav tehnološki napredak željno je dočekan u nadi da će barem malo smanjiti prometne gužve.

Zemlje diljem svijeta pokušavaju potaknuti razvoj sličnih tehnologija, a singapurske vlasti nadaju se da će uspjeti nagovorit vozače da češće koriste javni prevoz.

samovozeci-bus

“Kažu da veliki snovi počinju malim korakom i zbog toga, u saradnji s Tehnološkim univerzitetom Nanyang, počinjem s testiranjem autonomnih buseva. Počinjemo s dva hibridna električna autobusa”, objavio je na Facebooku singapurski ured za kopneni prevoz.

Očekuju da će uspjeti opremiti sve postojeće autobuse senzorima kako bi postali samovozni. Nadaju se da će uspjeti razviti sistem koji će moći učinkovito upravljati autobusima u Singapuru. Ranije ove sedmica iz Singapura su javili da će tražiti informacije od industrijskih i istraživačkih ustanova o potencijalnom korištenju autonomnih vozila za čišćenje ulica ili skupljanje smeća. Jedina informacija koju nisu objavili Singapurci je ona o samom vremenu početka testiranja i kada očekuju širu primjenu najmodernijih tehnologija prevoza.