Neviđena raskoš: Emina Erdogan živi u palati sa svilenim tapetama (FOTO)

3663AFAB00000578-0-image-m-46_1468857942569

Supruga turskog predsjednika Emina Erdogan tvrdi da živi skromno po striktnim muslimanskim vrijednostima, ali joj je omiljena zabava trošenje novca, piše Daily Mail.

Recep Tayyip Erdogan i njegova supruga žive u palati koja je koštala skoro 600 miliona eura i ima 1.000 soba. Osim palate u Ankari, imaju bar još dvije luksuzne rezidencije u Turskoj. Emina obožava dizajnersku odjeću i ne ustručava se da troši basnoslovne svote novca na nju.

Prva dama se hvali kako pije specijalni čaj koji košta oko 1.800 eura po kilogramu i pije ga iz zlatnih čaša koje koštaju skoro 300 eura.

Jednom je zbog Emine cijeli tržni centar u Briselu bio zatvoren za sve osim za nju. Prema nekim izvještajima, dok je pratila supruga u zvaničnoj posjeti Varšavi potrošila je više od 44.000 eura na jednom bazaru antikviteta.

Bez sumnje će sve što je kupila naći svoje mjesto u ogromnoj palati.

Zidove palate krase svilene tapete koje koštaju oko 2.800 eura po rolni, a oko 400 soba ima dvostruka vrata koja su koštala po 42.000 eura.

Kritičari Erdogana kažu da je zgrada toliko ekstravagantna da bi i Sadam Husein, poznat po svojoj ljubavi prema zlatu i draguljima, pocrvenio.

Neki misle i da palata više liči na kinesku željezničku stanicu nego na bilo koju građevinu iz nekadašnjeg Osmanlijskog carstva.

Građevina poznata kao “Bijela palata” koštala je duplo više nego što je to prethodno procijenjeno, a Erdogan je rekao da ona prikazuje Tursku u najboljem svijetlu.

Za njenu izgradnju je upotrebljen skup materijal dovezen iz raznih zemalja svijeta.

Erdogan građevinu vidi kao nagradu za dobro vođenje države, dok njegovi protivnici smatraju da je ona simbol njegove želje za apsolutnom moći.

Ona je takođe i komandni i kontrolni centar odakle Erdogan vlada.

Za vrijeme pokušaja vojnog udara, pučisti su bombardovali palatu, ali još nije poznato kolika je šteta pritom načinjena.

Recep Tayyip Erdogan nalazi se među najplaćenijim svjetskim zvaničnicima, a bogatstvo je stekao ulaganjem u deonice i na nekretninama. Vlasnik je nekoliko restorana i fudbalskog kluba u Ankari, a ima i svoju – votku.

Magazin “People with money” nedavno ga je stavio na prvo mjesto liste najplaćenijih političara procenjujući njegove kombinovane prihode na 58 miliona dolara.