Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amira Medunjanin promovisala novi album u Magazi (FOTO)

amira-medunjanin-1

Promocije albuma “Damar” Amire Medunjanin održana je danas u sarajevskoj Magazi prilikom čega je upriličeno i potpisivanje albuma velikom broju ljubitelja sevdalinke koji su došli na promociju, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o šestom albumu Amire Medunjanin u kojem je ponovo uspjela unijeti potpuno nov život u žilu kucavicu bosanske muzike – sevdah.

Medunjanin je za AA kazala da je album snimljen u čuvenom studiju Petera Gabriela, Real World Studios u Velikoj Britaniji.

“Snimanje je završeno u martu i aprilu ove godine. Šest mjeseci smo čekali da album izađe. Izašao je prije dva-tri dana. Sretna sam, načekala sam se. Album je nešto što je u meni kuhalo dobre dvije godine. Sreću sam imala da je studio koji sam željela bio slobodan kada sam i ja bila slobodna i sve se nekako poklopilo”, ispričala je Medunjanin.

amira-medunjanin-2

Najavni singl novog albuma je “Pjevat ćemo šta nam srce zna” čiji tekst i muziku potpisuje Damir Imamović, još jedan Sarajlija, a aranžman potpisuje Medunjanin sa vrsnim džez gitaristom Antom Gelom. Druga pjesma je “Damar” na muziku gitariste Boška Jovića i stihove Marije Karaule Krznarić.

Zahvalila se Imamoviću koji je napravio pjesmu za nju, jer je to prvi put da ima nove autorske pjesme na albumu.

“Kada sam uzela album u ruku isto kao da nikada u životu prije ništa nisam snimila. Jako čudan osjećaj”, naglasila je Medunjanin.

Istakla je da su napravili lijepu priču, a kao pjesmu broj jedan sa albuma izdvojila je “Damar”, ali i “Pjevat ćemo šta nam srce zna” jer su joj obje pjesme drage i interesantne.

“Sve pjesme na albumu govore o ljubavi, neka je i kliše, mislim da je ljubav jedina bitna na ovom dunjaluku. Pjesma ‘Damar’ pjeva čežnju za tom istom ljubavi. Nekako mi je ona najviše srcu legla i najviše me dotakla”, pojasnila je Medunjanin.

amira-medunjanin-3

Govoreći o turneji kazala je da za par dana odlaze u Ameriku i Kanadu jer album za međunarodno tržište izlazi 18. novembra.

“Nakon toga 5. decembra planiramo koncert u Zagrebu i 8. decembra u Sava centru”, istakla je Medunjanin. Ona ima, kako je kazala, i dobru saradnju i sa turskim umjetnicima.

Dodala je da su neki od njih bili i okosnica na albumu “Silk and Stone” koji je izdala prije tri godine.

Hamza Dervišhalidović, direktor marketinga u firmi “Magaza”, izrazio je čast što su uspjeli da organizuju jedan ovakav događaj prije svega jer im je Amira Medunjanin prijateljica, bliska saradnica desetak godina.

amira-medunjanin-4

“S druge strane promocija ovakvog tipa nije nešto što često radimo. Malo to govori i o stanju na tržištu ovdje”, pojasnio je Dervišhalidović.

Prema njegovim riječima, Medunjanin je “udahnula novi život u sevdalinku”. Jako su zadovoljni odzivom građana na današnju promociju.

“Mi ne dijelimo muziku na žanrove nego samo da li je ona dobra ili loša. Zna se gdje Medunjanin leži u tom nekom spektrumu. Ljudi prepoznaju ono što ona radi”, dodao je Dervišhalidović.