Smrtonosna droga iz Kine izazvala val predoziranja u SAD-u

predoziranje

Nova droga, toliko smrtonosna da je njezina upotreba na bojištu zabranjena Međunarodnom konvencijom o hemijskom oružju, preplavila je tržišta zapadnih zemalja. Carfentanil se proizvodi u Kini, i moguće ga je potpuno legalno naučiti preko interneta.

Riječ je o sintetičkom opijatu koji se miješa s heroinom i drugim drogama, a cijena mu iznosi svega 2.750 dolara po kilogramu, otkriva Associated Press.

Američka agencija koja se bavi suzbijanjem trgovine narkoticima, DEA, smatra ga trenutno najmoćnijim opijatom dostupnim na tržištu.

Često ga se uspoređuje s još jednom drogom koja posljednjih godina sije smrt među američkim ovisnicima, fentanilom. Dva su opijata kemijski slična, ali carfentanil je stotinu puta snažniji od fentanila, koji je pak 50 puta snažniji od heroinam, piše Index.

Prije nego što su ga otkrili trgovci narkoticima, carfentanil i slične tvari smatrane su hemijskim oružjem. Taj opijat razvijen je 70-ih godina 20. stoljeća, a u zoološkim vrtovima ga koriste kao sedativ za velike životinje. Samo 10 miligrama carfentanila dovoljno je da uspava slona teškog pet tona.

Val predoziranja u SAD-u

U SAD-u je posljednjih mjeseci zabilježen čitav niz predoziranja koja su pripisana mješavini heroina i carfentanila. Samo je u jednom okrugu u Ohiu tokom posljednje sedmice augusta zabilježeno 96 slučajeva predoziranja, i tri smrti od posljedica nove mješavine.

Koliko je popularnost carfentanila porasla na američkom tržištu pokazuje i podatak da je u toj zemlji 2014. godine zaplijenjeno 3.7 kilograma te tvari, dok je u devet mjeseci ove godine pronađeno čak 134.1 kilograma carfentanila.

Problem je u tome što carfentanil u Kini nije na popisu zabranjenih tvari, pa ga je moguće legalno proizvoditi i slobodno prodavati putem interneta. Vlada SAD-a pokušala je uvjeriti Kinu da smrtonosni opijat stavi na crnu listu, ali vlasti u Pekingu još nisu reagovale na te zahtjeve.

Posebno zabrinjava činjenica da sve web stranice preko kojih se droga prodaje nisu smještene u Kini. Barem šest kineskih kompanija koje nude različite verzije fentanila, uključujući i carfentanil, imaju IP adrese u SAD-u, piše Associated Press.

Premda suradnja između DEA-e i kineskih vlasti u borbi protiv fentanila u posljednje vrijeme funkcioniše sve bolje, posljednji sastanak s Kinezima u augustu i septembru ove godine nije doveo do zabrane carfentanila.