Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hawking nije jedini koji misli da će nas umjetna inteligencija istrijebiti

musk-es-hawking-fagyasszak-be-katonai-robotok-fejleszteset_108909

Veliki naučnik Stephen Hawking prije dvije je godine šokirao svijet izjavom da bi razvoj umjetne inteligencije mogao izbrisati čovječanstvo s lica zemlje, a istu su zabrinutost iskazali i vizionari Bill Gates, Steve Wozniak i Elon Musk.

Hawkingova verzija budućnost ipak je najsumornija, analizira Rory Cellan-Jones za BBC.

U srijedu je otvoren Centar za budućnost inteligencije, budući da naučnici žele da svijet počne razmišljati kuda nauka vodi. Na otvaranju je učestvovao i Stephen Hawking.

Tokom svojeg kratkog govora opisao je napredak, ali i potencijalne opasnosti tehnologije.

“Logično je da će računari moći emulirati ljudsku inteligenciju, i nadići ju”, rekao je Hawking.

To bi moglo dovesti do iskorjenjivanja bolesti i klimatskih promjena, ali i do autonomnih oružja, ekonomske neravnoteže i strojeva koji bi bili u sukobu s čovjekom.

Stephen Hawking

Stephen Hawking

“Razvoj umjetne inteligencije bit će ili najbolja ili najgora stvar za čovječanstvo. Još ne znamo koja”, dodao je.

Misija Centra je jednostavna – saznati hoće li nas umjetna inteligencija pobiti ili neće, analizira Cellan-Jones. No, stvarno je program zapravo mnogo praktičniji. Morat će riješiti dilemu hoće li samovozeća prevozna sredstva štititi putnike ili pješake?!

Profesorica Maggie Bogden, koja je također učestvovala na otvaranju Centra, istražuje umjetnu inteligenciju već više od pola stoljeća te nije toliko uvjerena u Hawkingovu teoriju da punom brzinom jurimo prema umjetnoj inteligenciji budućnosti.

Zabrinjavaju je današnji automati, posebno u Japanu te smatra kako bi se društvo trebalo zapitati je li dehumanizirajuće koristiti robote u brizi za stare i nemoćne.

Ne smatra da bi roboti uskoro mogli zamijeniti ljude u područjima koja traže suosjećanje te emocionalnu inteligenciju.