Lijepe žene mogu biti loše za zdravlje muškaraca

sastanak par234

Samo pet minuta u društvu lijepe žene kod ispitanika je povisivalo razinu kortizola, hormona stresa, navodi se u istraživanju provedenom na sveučilištu u Valenciji.

Navodno je taj efekt bio i pojačan, ukoliko se u društvu muškarca nalazila žena koja je bila “izvan njihove lige”.

Hormon kortizol proizvodi nadbubrežna žlijezda u trenutcima kada je čovjek pod fizičkim ili psihičkim stresom, a dovodi se u izravnu vezu sa srčanim i brojnim drugim oboljenjima.

Istraživači su ispitali 84 studenta na način da su dobili zadatak da pojedinačno sjednu u sobu i riješe sudoku zagonetku. Dvije nepoznate osobe, jedan muškarac i jedna (fizički privlačna) žena također su bili u sobi.

U trenutku kad bi ženska osoba napustila sobu, a dva muškarca ostala sjediti zajedno, razina hormona strese kod ispitanika nije porasla. Međutim, kada bi ispitanik u sobi ostao samo sa ženom, njegova razina kortizola bi porasla.

“U ovoj smo studiji smo krenuli od pretpostavke da većina muškarca, u društvu lijepe žene, ima osjećaj kao da je to idealna prilika za udvaranje. I dok će neki muškarci izbjegavati lijepe žene vodeći se uvjerenjem kako su one ‘izvan njihove lige’, većina muškaraca će zapravo imati određenu hormonsku reakciju”, pojašnjava se u studiji, piše Telegraph.

Studija je pokazala kako se razina kortizola kod muškaraca povećava nakon samo pet minuta kratkog socijalnog kontakta s mladom, privlačnom ženom.

Kortizol u malim dozama može imati pozitivan efekt, poboljšavajući budnost, prenosi Klix.

Ipak, kronično povišen kortizol pogoršava određena zdravstvena stanja kao što su srčane bolesti, dijabetes, hipertenzija i impotencija.