Muškarci iz BiH među najvisočijim na svijetu

visina001

Najnovije istraživanje pokazuje da su muškarci iz Holandije i žene iz Latvije najvisočije u odnosu na sve druge narode u Evropi i svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima, prosječni Holanđanin visok je 183 centimetra, dok je prosječna Latvijka visoka 170 centimetara.

Istraživanje, objavljeno u žurnalu “eLife” od 1914. godine prati trendove rasta u 187 zemalja. Kako prenosi BBC, visina grafikona pokazuje da u visini muškaraca i žena potpuno dominiraju evropske zemlje.

Nacije sa najvišim muškarcima, što je zabilježeno 2014. godine, imaju Holandija, Belgija, Estonija, Latvija, Danska, BiH, Hrvatska, Srbija, Island i Češka Republika.

Kada je riječ o ženama, one su najvisočije u Latviji, zatim u Holandiji, Estoniji, Češkoj Republici, Srbiji, Slovačkoj, Danskoj, Litvaniji, Bjelorusiji i Ukrajini.

Najniži muškarci na planeti nalaze se u Istočnom Timoru, državi u jugoistočnoj Aziji, a njihova prosječna visina je 160 centimetara. Najniže žene na svijetu žive u Gvatemali i u prosjeku su visoke 150 centimetara.

Kada je riječ o trendu povećanja visine kod ljudi, on je najviše primjetan u zemljama istočne Azije gdje su stanovnici Japana, Kine i Južne Koreje danas mnogo viši nego što su bili prije stotinu godina.

Povećanje njihove visine od tada do danas iznosi od jednog do šest centimetara, tvrdi koautor studije James Bentham iz Imperial Collegea u Londonu.

Sa druge strane, u dijelovima subsaharske Afrike prosječna visina ljudi smanjila se od 1970-tih godina. Takve varijacije u visini najčešće se objašnjavaju genetikom, ali Bentham tvrdi da DNK ne može biti dominantan faktor već da je riječ o životnoj sredini.