Naučnici otkrili novi antibiotik koji se nalazi u nosu

zena bolest34

Njemački naučnici došli su do nevjerovatnog otkrića. Pronašli su bakteriju koja proizvodi antibiotik koji se može boriti protiv otpornog zlatnog stafilokoka (lat. Staphylococcus aureus) u ljudskom nosu.

Prema studiji, antibakterijsko svojstvo nazvano lugdunin učinkovito liječi teške infekcije rana i kože. Naučnici su ga primijenili na miševima koji su imali kožne povrede i primijetili da je došlo do značajnog smanjena i poboljšanja rana.

Takve zaraze su postale otpornije na antibiotike kojima se obično liječe. Stoga je ova “super bakterija” Staphylococcus lugdunensis prijelomno otkriće u području zdravstva.

Ipak, istraživači su rekli da se lugdunin možda neće moći odupirati protiv više spojeva otpornih na antibiotike i možda neće razviti otpor kao drugi antibiotici.

Bakterija je prisutna u tek oko 10 posto ljudi, a može uzrokovati i infekcije. No, istraživanja dokazuju da je samo 6 posto od 187 bolničkih pacijenata koji su imali Staphylococcus lugdunensis, također imali zlatni stafilokok.
Ovi nalazi su ohrabrujući, ali naučnici još ne znaju tačno kako lugdunin djeluje, a trebat će godine testiranja kako bi saznali.