Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgovor mame na kritiku zbog sjedenja kćerkice Une

nikolina ristovic

Nikolina Ristović rodila je svoju drugu kćerku Unu Sofiju u decembru 2014. godine. Ponosna mama na društvenim mrežama redovno dijeli fotografije i snimke svoje djevojčice, a zbog posljednje je dobila i negativan komentar na koji je odlučila reagirati.

Djeca u ovom položaju ne smiju sjediti, zbog kukova, napisala je jedna korisnica Instagrama, a nedugo nakon toga dobila je i odgovor.

“Hvala svima na pojašnjavaju problematike kukova, W sittingu i svemu sličnom. I ja sam tako sjedila, i moja starija kćer i naše mame i babe (i vaše, vjerujte mi na riječ) i sa našim kukovima je sve u najboljem redu, hvala na brizi.

Ja i dan danas tako sjedim, a mogu i nogu staviti za vrat, i trčati, i u špagu se razvući. Kukovi da ne povjeruješ”, napisala je Nikolina.

Struka smatra da je taj popularni položaj sjedenja ipak nepravilan. Stručnjaci s instituta Pediatric Therapy Center kažu da kod djece koja sjede u tom položaju i nakon navršene 2 godine postoji opasnost od nedovoljnog razvijanja bazične snage tijela i ravnoteže potrebnih za određene motoričke vještine poput skakanja ili trčanja, a može uzrokovati nedovoljno razvijene mišiće u nogama, kukovima i gležnjevima.