Ulje od đumbira brzo smiruje bol – pripremite ga sami

Med-i-djumbir

Đumbir je gomoljasta začinska biljka ljekovitih svojstava i jedinstvenih karakterisktika. Njegov specifičan okus, koji ne odgovara svima, je aromatičan i ljut, a ujedno i slatkast te se odlično uklapa u jela azijskih kuhinja.

Mljeven, svjež ili u prahu đumbir je jednako djelotvoran

“Đumbir u prahu često se koristi u pripremi jela, no kada mu je sezona i kada ste u mogućnosti savjetujemo da konzumirate svježi korijen kod pripreme jela i napitaka kako bi u potpunosti osjetili njegov okus ljutine sa slatkoćom koja pojedince asocira na limun.” pojasnila je magistra nutricionizma Petra Pažin te dodala:

“Bilo da ga konzumirate u svježoj ili suhoj varijanti đumbir će biti jednako djelotvoran međutim dugotrajno izlaganje visokoj temperaturi ipak će u nekoj mjeri smanjiti njegovu učinkovitost pa ga se preporučuje dodavati jelima pri kraju kuhanja. Treba uzeti u obzir da je osmina čajne žličice đumbira u prahu jednaka jednoj jušnoj žlici svježe naribanog đumbira.”

Zašto je đumbir zdrava namirnica?

Pozitivni učinci đumbira na zdravlje mogu se pripisati fitonutrijentu gingerolu, glavnoj aktivnoj tvari đumbira koja posjeduje snažno protuupalno djelovanje te ublažava simptome probavnog sustava jer djeluje na opuštanje i smanjenje plinova u crijevima, napominje Petra Pažin.

Osobe oboljele od sindroma iritabilnog crijeva koje osjećaju nadutost i povećanu flatulenciju mogu piti đumbir prokuhan u vodi kako bi se poboljšao rad crijeva. Međutim, za očuvanje zdravlja debelog crijeva potrebno je znati da je ključno imati redovitu tjelovježbu, unositi dovoljno tekućine i konzumirati hranu koja obiluje vlaknima poput voća i povrća, mahunarki i integralnih žitarica.

Osim za probavni sustav, istraživanja su pokazala da gingerol ima i neuroprotektivno djelovanje jer posredno utječe na povećanje količine neurotransmitera acetilkolina koji igra bitnu ulogu kod učenja i pamćenja.

Đumbir kao i mnogi začini ima termogeno djelovanje čime ubrzava rad metabolizma. Naime, nekoliko studija pokazalo je da đumbir pomaže kod regulacije glukoze u krvi čime potpomaže i regulaciju težine.

Kod problema dišnog sustava, alergija, prehlada ili kašlja đumbir može biti koristan za poboljšanje prohodnosti dišnih puteva ublaživanjem simptoma stimulacijom sluznice. Napravite čaj od đumbira za inhalaciju tako da naribate svježi đumbir i prelijte ga kipućom vodom i pustite da odstoji nekoliko minuta, a nakon toga krenite s inhalacijom te po želji u otopinu možete dodati malo limuna i meda.

Protuupalna svojstva đumbira također mogu djelovati na smanjenje bolova u zglobovima i mišićima nakon napornog treninga jer njegovi sastojci djeluju kao analgetik i poboljšavaju cirkulaciju. Pokazalo se da je potrebno gotovo svakodnevno konzumirati svježi đumbir ili napitke od đumbira poput čaja kako bi njegovo djelovanje imalo učinka, donosi ordinacija.vecernji.hr.

Recepte vam donosi magista nutricionizma Petra Pažin;

ULJE OD ĐUMBIRA

Naribajte oguljeni đumbirov korijen i dobro ga procijedite kroz gazu. Tako dobiveni sok miješa se s uljem badema ili jojobe, i to u omjeru 1:5 (1 udio soka đumbira na 5 udjela ulja). Masaža ovako pripremljenim uljem može pomoći kod bolova u mišićima i zglobovima.

OBLOZI OD ĐUMBIRA

Ogulite i izribajte jedan srednje veliki korijen đumbira, prelijte ga vrelom vodom i pustite da odstoji 15 minuta. Gazu natopite u pripremljenu tekućinu i što topliju stavite na bolno mjesto.