Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosanac je zvanično najmlađi trener Evrope

ejdin-djonlic

“Evo baš žurim na St. Mary's na utakmicu Southamptona i Liverpoola. Gledao sam prvo poluvrijeme Uniteda i Arsenala, ali neću stići do kraja jer moram krenuti. Gledam sve što stignem, a svaku priliku uživo pogledati Premiership jednostavno ne propuštam”, javio nam se Ejdin Đonlić iz Engleske za Index.

Norvežanin bosanskohercegovačkog porijekla našao se su centru pažnje prošle sedmice nakon što je priču o njemu objavio Daily Mail. Đonlić je s 22 godine, najmlađi trener u Evropi koji je položio Uefinu “A” trenersku licencu i jedan je od najtalentiranijih evropskih mladih trenera.

“Ma, joj, polako. Puno je tu još posla. Svaki dan pokušavam nešto novo naučiti, ali odlično mi ide, ne žalim se”, skromno će Ejdin, koji je rođen u 1994. godine u norveškom Gjoviku, gdje su mu roditelji stigli bježeći od ratnih strahota u BiH.

Baš u tom gradiću započeo je “mali Mourinho” svoj nogometni put.

S 14 godina shvatio je da nogomet nije samo igra

“Kao klinac sam dosta igrao nogomet. Obožavao sam ga, ali negdje s 14 godina sam shvatio da nogomet ima puno više aspekata od same igre. Treneri, suci, taktike… Pa sam se odlučio početi baviti trenerskim poslom”, kaže Ejdin koji je s 15 godina postao apsolutno najmlađi vlasnik Uefine “C” trenerske licencije.

“Počeo sam u lokalnom klubu i radio s mlađim kategorijama. Moram priznati da su Norvežani bili oduševljeni sa mnom, rekli su mi da u meni vide veliki potencijal i omogućili mi pripreme i polaganje Uefine “B” licencije. Neizmjerno sam im zahvalan na tome. To sam položio s 18 godina, također kao najmlađi u Evropi”, rekao je Đonlić, koji je zasad najveći trenerski doseg, polaganje “A” licence odradio u BiH.

ejdin-djonlic1

“To je bilo sjajno iskustvo. Ti ljudi su divni, bili smo svi dio jedne velike ekipe i pokazali su neizmjerno poštovanje prema meni iako sam bio puno mlađi od drugih”, kaže.

Iako se pisalo da je bio dio stručnog štaba reprezentacije BiH na SP-u u Brazilu te da su ga u svoje akademije zvali Arsenal i Tottenham, Ejdin kaže da su Englezi to malo preuveličali.

“Ma ne, ne znam otkud im to. Otac i ja smo u vlastitom aranžmanu putovali u Brazil pa smo se susreli nekoliko puta sa selektorom Safetom Sušićem. Popili smo nekoliko kafa, zanimala ga je moja mlada karijera, ali nisam bio dio nikakvog stručnog štaba. Istina je da su me kontaktirali Arsenal i Tottenham, ali ne da radim na njihovim akademijama već u njihovim fondacijama. No, zahvalio sam im se na ponudi jer mi je obrazovanje i studij trenutno najvažnije”, kaže “mali Mourinho” koji je na zadnjoj godini nogometnih studija na univerzitetu Solent u Southamptonu i najbolje je ocijenjeni student na godini.

Najbolji student na godini i softveraš

Osim teoretske nastave, Đonlić je asistent glavnim trenerima univerzitetskog tima, koja je sastavljena od igrača s engleskih klupskih akademija, a takmiče se u nižim ligama. Iako nekima može biti i sin, Ejdin je ravnopravni član stručnog štaba i, kaže, dobiva prilike predstaviti svoje taktičke zamisli i poslije analizirati rezultate. Uz studij, s najvišim ocjenama završio je edukaciju na seminarima Prozonea, najboljeg i najpopularnijeg svjetskog softvera za analizu nogometa, koji koriste svi najveći klubovi na svijetu.

U slobodno vrijeme bavi se – nogometom.

“Idem na svaku utakmicu Southamptona kod kuće i, kad god mogu, putujem i na druge engleske stadione. Bilježnica je uvijek sa mnom. Zapisujem neke zanimljive detalje i na svakoj utakmici se pokušavam staviti u ulogu trenera i razmišljati kako bi moja ekipa igrala. Bio sam nedavno i na novom West Hamovom stadionu i gledao Bilićevu ekipu protiv Chelseaja”, kaže najmlađi evropski trener.

Upravo mu je hrvatski stručnjak na klupi “čekićara” jedan od idola.

“Bilićev razvoj pratim od svojih prvih trenerskih koraka. On mi je, na neki način i uzor, jer mi se jako sviđa način na koji razmišlja i vodi ekipe. Puno znam i o radu Romea Jozaka. Fascinantno je što je uspio napraviti s Dinamovom akademijom, svi za nju ovdje znaju. Volio bih je posjetiti”, kaže “mali Mourinho”.

Taj nadimak dobio je još na seminaru za “B” licencu od norveških kolega.

“A Jose… Naravno da mi je on idol i da njega najviše volim. Ali, da se zna, Sir Alex Ferguson je ipak najveći svih vremena. Apsolutna legenda. Volim ove mlade trenere, Bilića, Jürgena Kloppa i Eddieja Howea, koji radi sjajan posao s Bournemouthom u tako teškoj ligi kao što je Premiership. Cijenim i Ivicu Osima, a da ne govorim o Tomislavu Iviću… O njemu stalno čitam”, kaže Đonlić, koji će u januaru putovati u Los Angeles na najveći svjetski trenerski seminar.

Ne navija, samo gleda i uči

Iako je još vrlo mlad, već je napravio prve trenerske korake. One virtualne.

“Naravno da igram Football Manager kad uhvatim vremena. Najviše volim preuzeti neku niželigašku ekipu pa je odvesti do vrha. Zanimljivo je koliko je ta igra kompleksna i na trenutke vrlo vjeran prikaz trenerskog posla. Ali, naravno da je tu još puno detalja koji su uživo neka druga priča”, kaže Ejdin koji je za Index sastavio i svoju idealnu selekciju igrača s ovih prostora.

ejdin-djonlic2

“Uh, kakva bi to ekipa bila. Pa pogledajte, tu nema jedne loše karike. Bilo kojem selektoru te virtuelne reprezentacije ne bi bilo lako jer bi izbor igrača bio nevjerovatan. O Modriću zaista ne treba ništa govoriti, on je megaklasa. Dao bih prednost Džeki ispred Mandžukića jer je Edin trenutno u fantastičnoj formi. Pratim ja obojicu, nadam se samo da će Mandžo postati prvi izbor Juventusa, jer to i zaslužuje. Nevjerovatan je igrač.”

Ne navija, kaže, za nikoga već isključivo uživa u utakmicama i iz svake pokuša nešto naučiti. Do 22. godine je napravio što mnogima ne pođe za rukom do četrdesetih, no Ejdin je s obje noge čvrsto na zemlji.