Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na današnji dan Pod Bijelim brijegom pao je prvak Engleske

velez_derbi1

Na današnji dan prije 42 godine Velež je odigrao najvažniju utakmicu u dosadašnje 94 godine postojanja. Na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru u okviru osmine finala Kupa UEFA gostovao je tadašnji šampion Engleske Derby County.

Trenerski mag Sulejman Rebac odlučio se za sastav: Mrgan, Meter, Hadžiabdić, Čolić, Primorac, Pecelj, Topić, Halilhodžić, Bajević, Vladić i Vukoje. Gosti su meč počeli u sastavu: Boulton, Webster, Tomas, Rioch, Daniel, Toid, Newton, Gemmil, Bourne, Hector, Lee. Sa klupe ih je predvodio Škotlanđanin David Mac Kay.

Rezultat prve utakmice igrane u Engleskoj nije bio optimističan. Rođeni su od tadašnjeg lidera engleskog Premiershipa poraženi s 3:1, pa su šanse za prolazak u četvrtfinale bile male.

Mostarci su krenuli munjevito i već nakon pet minuta u drugom poluvremenu imali prednost koja je garantovala četvrtfinale (3:0). Strijelci su bili Primorac u 14., Pecelj u 29. i Vladić u 51. minuti. Kevin Hector, najbolji strijelac Derbyja savldao je Mrgana za 3:1 i stvari vratio na početak.

Četiri minute prije kraja dosuđen je jedanaesterac za Rođene, a gol sa bijele tačke vrijedan četvrtfinala Kupa UEFA postigao je Duško Bajević.

Mostarci su u četvrtfinalu nesretno ispali od holandskog Twentea, dok je Derby te sezone postao prvak Engleske.

velez_derbi