Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vječiti derbi: Divljanje, neredi, crveni karton i na kraju 1:1 (FOTO)

Vječiti derbi
Foto: I. Kralj

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 108. vječitom derbiju odigranom u okviru prvog kola nove sezone Premijer lige BiH.

Prvi gol na stadionu ”Grbavica” postigao je napadač Željezničara Ivan Lendrić u 53. minutu utakmice, a Sarajevu je izjednačenje donio Mersudin Ahmetović šest minuta kasnije.

Utakmica je, očekivano, počela odmjeravanjem snaga. Iako se vidjela velika želja kod igrača oba tima, prilika početkom derbija nije bilo.

U prvih dvadeset minuta utakmice na terenu se nije dogodilo ništa vrijedno spomena. Gledaoci su mogli vidjeti veliku borbu na terenu, ali bez ideje kako ugroziti protivničkog golmana.

VEZANI TEKST Sudija bio primoran prekinuti vječiti derbi 

Veliki broj prekršaja rezultirao je naguravanjem igrača u 30. minutu, nakon čega je sudija pokazao nekoliko žutih kartona, a igrač Željezničara Husić je dobio drugi žuti karton i morao je napustiti utakmicu.

Husićeva nesmotrenost ostavila je Željezničar s igračem manje na terenu i u veoma teškoj poziciji.

Nekoliko minuta kasnije napadač Željezničara Ivan Lendrić se našao u dobroj situaciji za šut, ali loše je zahvatio loptu, te opasnosti za golmana Sarajeva Bojana Pavlovića nije bilo.

U drugom poluvremenu Sarajevo je imalo inicijativu zahvaljujući brojčanoj nadmoći na terenu, dok je domaći tim svoje šanse tražio u kontranapadima.

Upravo iz jedne takve situacije Željezničar dolazi u vodstvo u 53. minutu kada je na asistenciju Steve Nikolića gol postigao Ivan Lendrić.

Nakon gola domaćina Sarajevo kreće ofanzivnije ka golu Fejzića, ali Željezničar je pokazao da je opasan i s igračem manje na terenu.

Šest minuta kasnije Sarajevo uspijeva doći do izjednačenja. Nakon odličnog kontranapada gostujućeg tima i ubačaja s lijevog krila, gol glavom postiže Mersudin Ahmetović.

Nakon izjednačujućeg gola, navijači Sarajeva su zapalili baklje i pokidali veliki broj stolica na dijelu sjeverne tribine rezervisane za gostujuče navijače, zbog čega je sudija ponovo prekinuo utakmicu. Utakmica je nastavljena nakon 16 minuta prekida, a navijači Sarajeva su upozoreni da će biti izbačeni s tribine nakon prvog idućeg incidenta.

VEZANI TEKST “Horde” kidale stolice, padobranac donio loptu 

U 66. minutu igrač Sarajeva Leon Benko je odlično šutirao, a Fejzić brani krajnjim naporima. Nakon prekida igrači Sarajeva su bili dosta opasniji protivnik, a većinom su prijetili nakon ubačaja s krilnih pozicija.

Kako se bližio kraj utakmice igralo se sve više na polovini terena Željezničara čiji su igrači davali sve od sebe da odbrane svoj gol i zadrže rezultat, dok je Sarajevo pokušavalo doći do drugog pogotka i pobjede.

Do kraja utakmice nije bilo promjene rezultata, te su gradski rivali podijelili bodove u prvom kolu nove sezone Premijer lige BiH.