Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rosberg pobjednik utrke za Veliku nagradu Belgije

Mercedes-F1-Nico-Rosberg-2015-Abu-Dhabi-Grand-Prix-724×482

Vozač tima Mercedes Nico Rosberg slavio je pobjedu na utrci za Veliku nagradu Belgije koja je danas vožena u okviru kalendara “najbržeg cirkusa“ na svijetu – Formule 1, javlja Anadolu Agency (AA).

Belgijski Grand Prix vožen je danas kao 13. od ukupno 21 utrke Formule 1 ove sezone, a dominantnom vožnjom na stazi Spa-Francorchamps pobjedu je slavio njemački vozač Rosberg. Drugoplasirani je bio vozač tima Red Bull Racinga Daniel Ricciardo, a na postolje kao trećeplasirani popeo se britanski vozač Lewis Hamilton, također vozač Mercedesa i trenutno vodeći u poretku vozača.

I na današnjoj utrci ponajviše pažnje na sebe skrenuo je hrabri holandski vozač Max Verstappen koji je u bolidu Red Bull Racinga utrku završio na 11. mjestu, ali tokom utrke učestvovao u najmanje šest situacija koje su imale karakter spornih i o kojima će sudije raspravljati.

Fernando Alonso u bolidu Mclarena startao je iz zadnjeg reda, ali je pokazao izuzetne vozačke sposobnosti i utrku završio na sedmom mjestu.

U generalnom poretku vozača vodeći je Mercedesov Hamilton sa 232 boda, a drugoplasirani je njegov klupski kolega Rosberg koji mu je današnjom pobjedom prišao na svega devet bodova zaostatka. Australijanac Ricciardo u bolidu Red Bull Racinga na trećem mjestu je generalnog poretka, a slijede dva vozača Ferrarija na četvrtom i petom mjestu Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen.