Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Meša, u slučaju poraza u Atini, valja nam tražiti selektora

mehmed bazdarevic mesa (2)

Nogometna reprezentacija BiH u Atini 13. novembra igra vjerovatno najvažniju utakmicu ovih kvalifikacija za Mundijal 2018 u Rusiji. Nakon tri odigrane utakmice Zmajevi su na trećoj poziciji koja ne vodi nigdje, sa tri boda zaostatka u odnosu na lidere Belgiju i Grčku.

Naš naredni protivnik su upravo Grci, dok će Belgijanci kod kuće dočekati Estoniju.

U slučaju našeg eventualnog poraza i vrlo izgledne pobjede Belgije, kvalifikacije bi za nas bile skoro pa izgubljenje. Jasno je to mnogima, no čini se da selektoru Baždareviću nije. U jednom intervjuu objavljenom danas, Baždarević je poručio kako smatra da “utakmica u Atini nije ključna”!

Prostom računicom, u slučaju našeg poraza u Atini i pobjede Belgijanaca, kasnili bi 6 bodova iza vodećeg dvojca. Do kraja bi nam ostalo još šest utakmica, s tim da su dvije od tih šest utakmica one protiv Gibraltara, reprezentacije koja u našoj grupi svima služi za popravljanje gol razlike (trenutna im je 1:14).

Do kraja kvalifikacija ostale bi nam još utakmice protiv Estonije i Kipra u gostima, te protiv Belgije i Grčke kod kuće. Sve i kada bi dobili sve četiri utakmice (pobjede protiv Gibraltara valjda su neupitne), u slučaju poraza u Atini, to ne bi bila nikakva garancija da možemo biti i drugi, a kamo li prvi.

Jer, tada bi se o svemu pitali Grci i Belgijanci. Za koje opet, niko ne može tvrditi da bismo ih dobili u Zenici!

Baždarević je od dolaska na klupu BiH uspio dobiti jednu “jaču” utakmicu, onu protiv Velsa u Zenici, u finišu prošlih kvalifikacija za Euro u Francuskoj, kada smo izborili baraž. S tim da je Vels tada i s porazom osigurao direktan plasmana na Euro 2016.

Teško je Baždarević stradao protiv Belgije u dva navrata (1:3, 0:4), a ostao je kratkih rukava i u dvomeču s Ircima u baražu (1:1, 0:2). Izgubi li od Grčke, teško da će se Savez kockati i čekati da Baždarevića “konačno krene”, i to u uzvratima protiv Belgijanaca i Grka iduće godine.

Da se razumijemo, daleko od toga da prizivamo poraz u Atini. No, brine što je takav ishod za Baždarević nešto na što ne bi trebali gledati kao na smak svijeta. Svakako, neće biti smak svijeta, ali smak Baždarevića s klupe i puno, puno problema i loše atmosfere u našoj A nogometnoj reprezentaciji, sigurno smo – hoće.

Tablice vam donosi SofaScore – rezultati uživo