Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu otvoren sportski simpozij “Simposar 2016”

simposar

Međunarodni sportski simpozij “Simposar 2016” otvoren je večeras u Sarajevu, a u naredna tri dana okupit će velika svjetska imena koja će zaljubljenicima u sport prenijeti svoja bogata iskustva i znanja.

Ovaj sportsko-stručni događaj, peti po redu, otvorila je legenda bh. nogometa Ivica Osim koji je izrazio nadu da će ova manifestacija biti nastavljena u budućnosti.

Na otvaranju Simposara bili su brojni sportski radnici, između ostalih bivši nogometni reprezentativci BiH Muhamed Konjić i Vedin Musić, trener Husref Musemić, trenerica SFK 2000 Samira Hurem s nogometašicama, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović sa saradnicima, bivši selektor BiH Mišo Smajlović…

Direktor i osnivač Simposara Sabahudin Topalbećirević kazao je da je od početka misija simpozija vratiti sport u BiH na viši nivo.

– To se dešava sporo, ali mislim da u tome uspijevamo. Dovodimo velika imena da bi mladima prenijeli svoja iskustva. Imat ćemo zanimljive predavače i mislim da ćemo svi ponešto naučiti – rekao je Topalbećirević.

Učesnik simpozija, trener mlade košarkaške reprezentacije SAD-a Don Showalter, koji je radio s košarkašima kao što su LeBron James, Kevin Durant, Kobe Bryant, prvi je izlagač na simpoziju.

On je govorio o tome kako je došlo do saradnje i realizacije da on učestvuje na ovogodišnjem Simposaru. Objasnio je da je Topalbećirevića upoznao prošle godine u Španiji i da su od tada u kontaktu te da je na koncu i došao u Sarajevo.

Također je govorio o odrastanju na farmi i interesu za sport, jer mu je i otac bio sportista.

– Meni je košarka strast, iako sam se prethodno bavio drugim sportovima. Na koledžu me zainteresirao trenerski posao i od tada sam u tome, jednostavno uživam u košarci – dodao je.

Nakon njega, košarkaški prvak Evrope s Jugoplastikom (POP ‘84, Split) i Cibonom Željko Pavličević kao i košarkaški velikan Željko Jerkov također će razgovarat s gostima o tom sportu.

Za sutra je predviđen okrugli stol o temi “Sport u Bosni i Hercegovini, ujedinjeni ili razjedinjeni”, a gosti su predstavnici sportskih saveza iz Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Šef klinike Aspire u Dohi Nebojša Popović održat će panel o temi “Sportske povrede”, dok će direktor za sigurnost u GNK Dinamo Krešimir Antolić govoriti o borbi s huliganima i sigurnosti na stadionima.

Legenda hrvatskog nogometa i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker prisjetit će se svoje karijere, Zlatne kopačke iz 1998. godine te pričati o aktuelnom stanju u nogometnu i reprezentaciji susjedne zemlje.

U subotu će poznati sportski komentator iz Hrvatske Božo Sušec pričati o sportskom novinarstvu u regiji, a trener U21 reprezentacije Švedske Zlatan Nalić također će biti govornik.

Na panelu o aktuelnoj situaciji u nogometu u regiji mišljenje će podijeliti Mehmed Baždarević, Husref Musemić, Blaž Slišković i Rizah Mešković.

Ovaj simpozij je kao i prethodnih godina otvoren za sve zainteresirane koji žele prisustvovati predavanjima.

Predavači na ovogodišnjem Simposaru bit će Don Showalter, Željko Pavličević, Željko Jerkov, Zdravko Reić, Božo Sušec, Zlatan Nalić, Krešimir Antolić, Nebojša Popović, Blaž Slišković, Rizah Mešković i Davor Šuker.