Nintendo predstavio revolucionarnu konzolu Switch

nintendo_switch_10-0-0

Najnovija konzola iz Nintenda sve do četvrtka bila je obavijena velom tajne. Japanski je proizvođač nakon osrednjeg uspjeha svoje prijašnje konzole Wii U naučio mnogo toga te novi uređaj napravio kako bi unaprijedio koncept koji je počeo graditi još od prvog Wii-ja. Na žalost svih znatiželjnika koje zanimaju dodatni detalji, najnovija konzola predstavljena je putem trominutnog foršpana i šture izjave za medije i novinare.

Na sreću, video prikazuje skoro sve mogućnosti nove konzole koja je napravljena kako bi se igrala u pokretu i u domu. Pod poklopcem Nintenda Switch nalazi se Nvidijin moćni mobilni procesor Tegra. On konzoli priskrbljuje kvalitetnu grafiku bez prevelikog opterećenja baterije. Razlog? Mobilnost!

Uređaj je prije svega moguće spojiti na televizor te igre igrati kao što smo to radili do sad – putem kontrolera Switch. Konzola je na TV spojena putem docka koji služi kao stanica za punjenje.

nintendoswitch_hardware-0

Ono što Switch čini jedinstvenim njegova je arhitektura odnosno dizajn. Osnovni kontroler sastoji se od modula koji se bežično veže na dock te koji je moguće – rastaviti. Bočni kontroleri Joy-Con na kojima se nalaze gumbi i analogni stick mogu se od njega odvojiti i spojiti na sam Switch, odnosno konzolu koja u tom trenu postane neovisna o punjaču te postaje prijenosna.

E sad, mogućnosti konzole ne prestaju s time. Switch je moguće postaviti na stol zahvaljujući plastičnoj nožici, odspojiti bočne kontrolere Joy-Con i spojiti ih u jedan kontroler s dva analogna sticka ili svaki dati jednom igraču za sesiju dobrog starog hotseata.

Video prikazuje i korištenje posebnog kontrolera koji Nintendo naziva Switch Pro te koji, začudo, sliči na kontrolere na kakve smo do danas navikli. Ova periferija će se, vrlo izgledno, moći kupovati zasebno.

Što se medija tiče, Nintendo Switch neće koristiti optičke medije nego SD karticu sličnu onoj kakvu smo imali priliku vidjeti kod Nintenda DS. Ovo znači da japanski proizvođač nastoji ujediniti sve svoje platforme te omogućiti razvoj i igranje naslova na svim uređajima. Ovo ne govori ništa o zapremnini same konzole oko koje Nintendo tradicionalno – šuti. Jedna stvar oko koje možemo biti apsolutno sigurni je da će nova konzola morati imati više od 32 GB prostora koje je imao Nintendo Wii U. Uzmemo li u obzir kako neke igre znaju zauzimati preko 40 GB, Nintendo će definitivno morati uhvatiti korak s konkurencijom.

Izdavači i proizvođači koji su pokrenuli partnerstvo s Nintendom predstavljeni su tokom videopredstavljanja konzole te uključuju Activision, Bethesdu, 2K, Capcom, Segu i mnoge druge. Što se naslova tiče, predstavljen je Splatoon, nova Zelda, NBA 2K17 i misteriozni novi Super Mario.

Nintendo Switch na tržište dolazi u martu iduće godine, a cijena je zasad nije poznata. Sudeći po ovome što smo vidjeli, čini se kako Nintendo ponovno nastoji izmisliti nešto novo i drukčije. Radi li to kako bi izbjegao neminovne usporedbe hardverske snage svojih i konkurentskih platformi? Ili se radi o nastavku rada na unapređivanju prijenosnih konzola?

Saznat ćemo tokom sljedeće godine kad konzola konačno stigne na tržište.