Prodaja sredinom godine

Poznata je cijena prvog laptopa sa savitljivim ekranom

preview-lenovo

Lenovo nije jedina kompanija na CES-u koja je prikazala takav uređaj

Sredinom godine u prodaji bi se trebao pojaviti prvi prijenosni računar sa savitljivim ekranom, a njegova cijena, naravno, neće biti jeftina.

Prošla godina pokazala nam je kakvi bi trebali biti trendovi budućnosti na tržištu pametnih telefona, a ti trendovi bit će – savitljivi. Proći će još dosta vremena dok se tehnologija usavrši i cijene postanu prihvatljivije većem broju ljudi, no sigurno je da mobilne kompanije neće moći ignorisati taj trend.

Osim telefona, prošle godine vidjeli smo i prvi prijenosni računar sa savitljivim ekranom – prikazao ga je Lenovo, no tad nismo saznali previše detalja o njemu, poput specifikacija, cijene i početka prodaje. Ove sedmice u Las Vegasu, na sajmu potrošačke elektronike CES, iz kineske kompanije napokon su otkrili više detalja o tom uređaju, iako su nam neke informacije i dalje nepoznate. Saznali smo tako ime prijenosnika – ThinkPad X1 Fold te smo saznali da će se u prodaji pojaviti sredinom ove godine. Prijenosnik, naravno, neće biti jeftin te će za osnovni model biti potrebno platiti 2500 dolara, dok će modeli s boljim konfiguracijama i dodatnim opcijama poput podrške za 5G, stajati još više.

Savitljivi ThinkPad ima 13,3-inčni LG-jev OLED ekran osjetljiv na dodir rezolucije 2048 x 1536 piksela uz omjer stranica 4:3, pokretat će ga Intelov procesor s Intel Hybrid Technology, no iz Lenova još ne žele otkriti o kojem je modelu procesora riječ. Laptop će imati i 8 GB RAM-a, do 1 TB prostora za pohranu podataka na SSD-u te dva USB-C 3.1 priključka. Radit će na operativnom sistemu Windows 10 Pro.

Za lakše tipkanje na donji dio ekrana moći će se postaviti i putem Bluetootha povezati hardverska tipkovnica, a uređaj se može postaviti i na poseban stalak, postaviti tipkovnicu na stol i iskoristiti punih 13,3 inča prostora na ekranu za pisanje.

ThinkPad X1 Fold izgleda zanimljivo, no ipak nije namijenjen da bude primarni računalni uređaj koji bi u potpunosti mogao zamijeniti laptope ili stolne računare, no pokazuje nam mogućnosti laptopa sa savitljivim ekranima.

Lenovo nije jedina kompanija na CES-u koja je prikazala takav uređaj.

Naime, i Intel je prikazao koncept savitljivog prijenosnika sa 17,3-inčnim ekranom Horseshoe Band, koji su više napravili kao uređaj s kojim žele pokazati mogućnost savitljivih prijenosnih računara i inspirirati partnere. Također, i Dell je prikazao Concept Ori, prijenosnik sa savitljivim ekranom poput modela X1 Fold, te Concept Duet, prijenosnik s dva ekrana (umjesto tipkovnice ima ekran osjetljiv na dodir, što ipak nije nikakav novitet na tržištu).

Glavna razlika između Intela, Della i Lenova jest u tome što je kineska kompanija predstavila gotov proizvod, odnosno uređaj koji će se zaista uskoro pojaviti na tržištu, dok su Intelov i Dellovi uređaji samo prototipovi koje možda nikada nećemo vidjeti kao komercijalne proizvode.