Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bajtal za Fokus.ba: Zašto niko ne brani BiH nakon verbalnih napada iz Hrvatske?

bajtal
Esad Bajtal

Profesor i politički analitičar Esad Bajtal u razgovoru za Fokus.ba izjavio je da su mu nezamislivi verbalni napadi na državu BiH i njen pravosudni sistem koji dolaze iz Hrvatske nakon hapšenja pripadnika HVO-a, te ističe da mu je posebno nevjerovatna činjenica da niko iz državnog vrha BiH nije reagovao na direktne pritiske hrvatskih zvaničnika na Tužilaštvo BiH.

Podsjećamo, proše sedmice u Orašju su uhapšeni general HVO-a Đuro Matuzović, brigadir Ivše Oršulić i još osmoro pripadnika HVO-a, zbog sumnje da su počinili ratne zločine. Uslijedile su žestoke reakcije zvaničnika iz Hrvatske koji su se direktno upleli u unutrašnja pitanja države BiH.

Hrvatski zvaničnici izjavili su u proteklim danima da se u ovom slučaju radi o “političkom procesu“, da “Hrvati u BiH žive u političkoj nesigurnosti“, pa čak i da “bh. pravosuđe uglavnom progoni hrvatske branitelje“.

Ove i slične izjave naišle su na osudu i u medijima u Hrvatskoj.

“Generalno, umjesto zgražanja zbog počinjenih zločina, politička Hrvatska pokazuje potpunu konsterniranost činjenicom da se zločin istražuje, pa se kao ključno pokušava uspostaviti pitanje modela raspolaganja ratnim dokumentima“, navodi Jutarnji.hr.

Bajtal ističe da su istupi hrvatskih zvaničnika bili iznimno agresivni te da riječ o krajnje nediplomatskom ponašanju.

“Iz tih izjava stiče se utisak kao da ljudi koji su uhapšeni uopšte nisu građani Bosne i Hercegovine. Pa čak i da je tako, reagovati na ovaj način, sa ovom dozom agresivnosti, pritiska i prijetnje – to izlazi iz svih mogućih diplomatskih političkih okvira i normalnih političkih odnosa dvije suverene zemlje“, rekao je Bajtal za Fokus.ba.

On je podsjetio da su oštre reakcije iz Hrvatske stigle istog dana kada su bila hapšenja.

“Dakle, oštro su reagovali a da nisu imali nikakve informacije, nisu vidjeli optužnicu. Oni nisu ni znali o čemu se ovdje radi ali su odmah stali u odbranu uhapšenih. Je li to gaf ili iracionalni osjećaj superiornosti prema ovoj zemlji? Vrlo je teško reći. Ali mogu reći da tako nešto odavno nije zabilježeno ni zapamćeno, čak ni na ovim prostorima gdje su moguće tako iracionalne stvari. Ovako nešto u mnogo blažoj formi je nezamislivo bilo gdje u Evropi“, naveo je Bajtal.

Kao i u pojedinim ranijim slučajevima miješanja zemalja regije u unutrašnje stvari države BiH, izostala je reakcija državnog nivoa BiH. Bajtal se pita zašto niko od bh. zvaničnika nije stao u odbranu države BiH nakon žestokih verbalnih napada iz Hrvatske?

“Državni vrh BiH je prešutio ove napade, izuzev ako se nešto događa kanalima koji nama nisu dostupni. Ali država je javno napadnuta i naše sudstvo je javno napadnuto, ali nismo vidjeli javno odgovor“, naglasio je Bajtal.

Istakao je da je državni vrh BiH plaćen da govori u ime cijele zemlje i da štiti njene interese.

“Oni trebaju i da brane i grade državu BiH. Zašto oni šute? To je nedržavničko držanje kao što je i atak iz vrha Hrvatske bio nedržavnički. Naravno da ne očekujem od naših zvaničnika da odgovore sa istom vrstom vokabulara, ali potrebno je odgvoriti logikom i normalnim izražavanjem“, zaključio je Bajtal.