Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bespravni objekti na dobojskoj tvrđavi moraju da se sruše

tvrdjavadoboj2

Dio izgrađenih objekata tokom renoviranja dobojske tvrđave “Gradina” njen koncesionar, Turistička organizacija grada, moraće da sruši u naredna četiri mjeseca.

Uklanjanje je neminovno, bez obzira na ishod prijave protiv bivšeg direktora Mitre Đuričić, protiv koje se vodi postupak zbog optužbe da je mimo zakonskih procedura angažovala preduzeće iz Dervente da radi rekonstrukciju kompleksa, pišu Večernje novosti.

Turistička organizacija je za renovirenje “Gradine” iz gradskog budžeta dobila 200.000 maraka. Bez dozvole Zavoda za zaštitu kulturno historijskog nasljeđa RS, izvođač radova je započeo gradnju, čak i dozidao neke objekte, čime je direktorka zaradila prijavu ne samo za uništavanje kulturnih i historijskih spomenika već i za zloupotrebu službenog položaja zbog potrošenog novca.

Mada su njenu smjenu pratile i političke zavrzlame, ona je smjenjena sa te funkcije, a novi direktor Vladimir Marković je izrazio nadu da neće biti naloženo uklanjanje svih dograđenih objekata, već da će se omogućiti prepravke u skladu sa uputstvima Zavoda.

– Moguće je u skladu sa mjerama Zavoda da se objekti prepravkama usklade sa vremenom iz kojeg datiraju, što zahtijeva i nadležni inspektorat – kaže Marković.

Na taj način bi se smanjili troškovi koji bi bili daleko veći u slučaju potpunog uklanjanja dograđenih objekata i gradnje novih, autentičnih iz vremena Turske i Austrougarske, iz kojeg perioda uglavnom datira gradnja i dogradnja dobojske tvrđave.
Dobojska tvrđava se nalazi na brdu vulkanskog porijekla, u čijem se podnožju nalazi mnoštvo otvora, koji po predanjima predstavljaju mrežu hodnika sa komunikacijom sa gornjim dijelovima tvrđave.

S obzirom na to da je temperatura u hodnicima vrlo niska, tadašnji trgovci koristili su ih kao ostave za hranu i piće.

Hodnici su još neispitani i nepristupačni.