Advokat u bjekstvu Faruk Balijagić uživa na moru (FOTO)

BiH

balijagic1

Faruk Balijagić, advokat optužen za podstrekivanje na izvršenje krivičnih djela, uključujući ubistvo, otišao je u Hrvatsku još u aprilu ove godine nakon što mu je početkom januara 2016. godine Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo pritvor i nisu mu određene mjere zabrane. S obzirom da je Balijagić i državljanin Hrvatske on je pod izgovorom da je u teškom zdravstvenom stanju otišao iz BiH, a trenutno uživa u Opatiji, piše novinska agencija Patria.

Nakon što je Balijagić napustio BiH, na prijedlog Tužilaštva KS Kantonalni sud u Sarajevu raspisao je potjernicu za Balijagićem, a nakon čega je ovaj optuženik u Rijeci i uhapšen. Nakon davanja izjave pušten je na slobodu, ali su mu određene mjere zabrane – obavezno javljanje Policijskoj stanici Opatija jednom sedmično i zabrana napuštanja prebivališta u Opatiji. Ni mjere zabrane ni „teško“ zdravstveno stanje nisu spriječili Balijagića da daje intervjue i istupa u medijima optužujući sarajevsko pravosuđe za korupciju.

balijagic2

Balijagić je također u svojim medijskim istupima najavio da će tražiti razdvajanje postupka od njegovog sina Ade Balijagića s kojim je uhapšen 15. septembra prošle godine, a optužnica protiv njih potvrđena je 9. decembra 2015. godine. Odluka o razdvajanju postupka još nije donesena.

Za to vrijeme Faruk Balijagić uživa na plažama u Rijeci, a može se vidjeti u društvu supruge. Balijagić posjeduje nekoliko nekretnina u Hrvatskoj.

Kantonalno tužilaštvo KS podiglo je optužnicu protiv Balijagića zbog osnovane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili krivično djelo podstrekivanje na krivično djelo ubistva, teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine i krivično djelo razbojništva.