Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alija Delimustafić pušten na slobodu

delimustafic-fmup3

Alija Delimustafić i Jusuf Škrijelj, uhapšeni u akciji kodnog naziva Pravda pušteni su večeras na slobodu odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu, potvrdio je za Oslobođenje advokat Senad Pizović.

On pretpostavlja da su na slobodu puštene i Suada Hadžić, te Lejla Cerić, s obzirom na kvalifikaciju krivičnog djela organizirani kriminal.

Tužilaštvo KS-a je, podsjećamo, tražilo produženje pritvora Aliji Delimustafiću, Jusufu Škrijelju, Lejli Cerić i Suadi Hadžić, uhapšenim u akciji Pravda, zbog opasnosti od bjekstva, utjecaja na svjedoke, mogućnosti ometanja istrage te mogućeg uznemirenja javnosti ukoliko bi se osumnjičeni našli na slobodi, ponovila je postupajuća tužiteljica na današnjem ročištu održanom u sarajevskom Kantonalnom sudu.

Tužiteljica je tražila da im se pritvor produži za dva mjeseca, dok su se branioci osumnjičenih usprotivili tom prijedlogu uz tvrdnju da Tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dokaza.

Odbrana je, potom, zatražila ukidanje pritvora, odnosno da se ta mjera zamijeni mjerama zabrane.

U akciji pravda dosad je uhapšeno 20-ak osoba, a među njima je i sarajevski tužilac Džemal Karić, osumnjičen za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti.

Karić se sumnjiči se da je organizatoru, prema navodima Tužilaštva, Aliji Delimustafiću i članovima kriminalne organizacije davao pravne savjete i odavao podatke o predmetima koji se vode u Tužilaštvu i sudovima u KS-u.

Na te navode, podsjetimo, na određen način je reagirao njegov advokat, te ih ocijenio uvredljivim.

U vezu sa Delimustafićem i ostalima dovodi se i bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić-Pašić, ali ona do danas nije uhapšena. Za njom je raspisana potjernica, a navodno se nalazi u Hrvatskoj, gdje je policija pretresla njene nekretnine.