Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki sud osporio OHR-u imunitet zbog smjena u BiH

BiH

ohr1333

Suci američkog Prizivnog suda za Distrikt Columbia, odnosno Washington, prihvatili su voditi žalbeni postupak u kojemu bivši srpski dužnosnik iz BiH Zoran Žuža tuži Ured visokog predstavnika (OHR) jer je bio smijenjen, a u posebnom dopisu su obavijestili obje strane kako ovu instituciju ne smatraju nedodirljivom, objavljeno je u današnjem broju Večernjeg lista.

U odluci koju je donijelo Vijeće koje čine Thomas B. Griffith, Sri Srinivasan i Patricia A. Millett navodi se kako će za ovaj slučaj biti zakazana sjednica, ali bez usmene rasprave strana – Žuže, koji preko odvjetnika tuži OHR, te predstavnika međunarodne uprave u BiH.

Prema navodima Večernjega lista, bivši predstojnik Ureda predsjednika Skupštine RS Zoran Žuža, koji je prije toga bio novinar, bez ikakvih je dokaza smijenjen s te pozicije te mu je OHR zabranio obnašanje bilo kakvih dužnosti, a nakon “rehabilitacije” prije nekoliko godina zaposlen je u Parlamentarnoj skupštini BiH u Odjelu za informiranje.

U nekoliko procesa protiv OHR-a je i pred domaćim pravosuđem, Ustavnim sudom BiH, donesena presuda da su njihovi dužnosnici kršili temeljna ljudska prava. No, OHR je uložio veto i zabranio provedbu te odluke. Na američki Prizivni sud, međutim, OHR nije mogao uložiti veto, navodi Večernji list.

U ocjeni Vijeća navedeno je kako “nije jasan imunitet koji OHR crpi pred američkim sudovima”.

– Očito je da oni žele taj slučaj ispitati i da ga neće olako tretirati. Ako oborim tu priču o imunitetu pred američkim sudom, uslijedit će moja tužba za kršenje ljudskih prava, čime će zapravo i započeti suđenje. Naravno, ja sam podnio i odštetni zahtjev jer za sedam godina golgote koju sam prošao i ja, koju su prošli svi oni koji su smijenjeni po odluci visokog predstavnika – ne postoji način da se to nadoknadi – rekao je Žuža za Večernji list.

Prihvaćanje same tužbe i održani proces dokazali su, naveo je Žuža, da ova organizacija ne uživa imunitet pred američkim pravosuđem.

ohr