Bacanjem cvijeća u Neretvu obilježena 12. godišnjica od obnove Starog mosta (FOTO)

BiH

Bacanjem cvijeća u Neretvu obilježena 12. godišnjice od obnove Starog mosta

Bacanjem cvijeća u Neretvu, uz melodiju ”Emine” Aleksa Šantića, u znak mira, večeras je u organizaciji Centra za mir i multietničku suradnju u Mostaru započela svečanost obilježavanja 12. godišnjice od obnove Starog mosta, uz manifestaciju „Mostar ne zaboravlja prijatelje“, javlja Anadolu Agency (AA).

Cvijeće u smaragdnu Neretvu sa luka UNESCO-ovog zaštićenog spomenika uz mostarske ikare, bacio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH zajedno sa visokim dužnosnicima iz regije i Evrope, kao i predstavnicima vjerskih zajednica.

“Čast mi je da ćemo biti potpisnici povelje mira u Mostaru sa značajnom simbolikom. Time se još jednom šalje poruka bh., ali i regionalnoj javnosti o potrebi međusobnog razumijevanja, mira i suradnje. Nastavkom unutarnjeg razumijevanja koje će omogućiti dolazak do zajedničkih ciljeva u Europskoj uniji”, kazao je Zvizdić, te naglasio kako je ovo potvrda dobre suradnje, što može biti primjer regiji i Europi.

Prema Zvizdiću večerašnja poruka mira iz Mostara za BiH, regiju i Evropu je:

”Mir i stabilnost su dvije najvažnije stvari, ključni preduvjeti našeg europskog, ekonomskog, društvenog i političkog razvoja”, istakao je Zvizdić navodeći kako je važno da se poruka šalje iz multietničkog grada Mostara, koji je bio, ostao i biće primjer i simbol zajedništva.

Milo Đukanović, premijer Crne Gore izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na manifestaciji obilježavanja obnove Starog mosta i potpisivanja ”Mostarske povelje mira”.

”Podrška iz Crne Gore stiže preko mene, u vašim naporima da se ovdje obnovi povjerenje i suživot, te da BiH bude sve funkcionalnija i bolja. Da na taj način doprinosimo napretku Evrope i zajedno gradimo naše evropske ciljeve. Vjerujem da ćemo to lakše zajednički postići i zbog toga smo zajedno ovdje, i u svim prilikama kada odajemo poštovanje za nešto što je dobro urađeno. Koristimo priliku da popločamo puteve suradnje koji vode u Europsku uniju”, zaključio je Đukanović.

Veliko zadovoljstvo zbog dolaska u Mostar i pokazanim suživotom izrazio je i Serge Brammertz, koji je jedan od dobitnika nagrade ”Mostar peace connecton”.

”Znam da ovaj mosta ima simboličan značaj i da je u ratu bio uništen, što pokazuje šta su u stanju ljudska bića uraditi jedna drugima. Danas je on simbol nade da ljudi mogu živjeti zajedno”, kazao je Brammertz na Starom mostu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH će sudjelovati i na ceremoniji dodjele međunarodne nagrade za mir „Mostar peace connecton“ bivšem predsjedniku Francuske Jacques Chiracu, nekadašnjim europskim administratorima Mostara sir Martinu Garrodu, Hansu Koschniku i Ricardu Perez Casadu, bivšem generalnom direktoru UNESCO-a Federicu Mayoru i glavnom tužitelju Haškog tribunala Sergeu Brammertzu koju tradicionalno dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

Po završetku ceremonije dodjele nagrade za mir predsjedavajući Zvizdić će večeras potpisati ”Mostarsku povelju mira“ sa crnogorskim premijerom Đukanovićem.

Proteklog tjedna je udovica Luciana Pavarottija, Nicoletta Mantovani-Pavarotti doputovala u Mostar s kćerkom poznatog tenora, kako bi preuzela međunarodnu nagradu “Mostar Peace Connection”, koja je posthumno dodjeljena njihovom suprugu, ocu i velikom humanisti.

Na današnji dan 2004. godine, otvorenje obnovljenog Starog mosta okupilo je najmanje 50 izaslanstava, pet predsjednika država, dva premijera, jednog predsjednika parlamenta, pet ministara vanjskih poslova, nekoliko članova kraljevske obitelji, te brojnih predstavnika međunarodnih organizacija.

Podsjetimo, Republika Turska je prva zemlja donator za obnovu Mostara i nadaleko poznatog Starog mosta. Stoga je Centar za mir i multietničku suradnju Mostar prošle godine posthumno uručio visoko priznanje „Mostar peace connection“ bivšem predsjedniku Republike Turske Sulejmanu Demirelu za njegov doprinos izgradnji Mostara i Starog Mosta.

Obnova Starog Mosta, remek djela orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća, trajala je, zajedno s pripremama, gotovo sedam godina. Most je čvrsto stajao 427 godina, dok nije uništen tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu, granatiranjem Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 9. studenoga 1993. godine. Stari most ima izražen luk širok četiri metra i 30 metara dug koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom. S oba kraja završava s jednim obrambenim tornjem, Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju “mostari” (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime).

U lipnju 2005. godine, Stari most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.