Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bolesti “kvrgava koža” i “plavi jezik” pod kontrolom u RS-u

BiH

krave

Zarazne bolesti „kvrgava koža“ i „plavi jezik“ su pod stalnom veterinarskom kontrolom i za sada nema širenja ovih bolesti na području Republike Srpske (RS), zaključeno je na sastanku koji je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić organizirao danas s predstavnicima više republičkih organa i institucija.

Bolest „plavog jezika“, kako je rečeno, je ograničena na dva domaćinstva na području Foče, te na području Nevesinja, a radi se o malom broju oboljelih životinja i bolest nije eskalirala, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Svi republički organi i institucije su u svakodnevnom kontaktu i preduzete su mjere da se ova bolest ne širi.

Kada je u pitanju „kvrgava koža“, postojala je samo jedna sumnja da se radi o ovoj bolesti na području Gacka, ali je i ta sumnja, nakon nalaza iz Instituta „Dr. Vaso Butozan“, otklonjena.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici Uprave za inspekcijske poslove, Veterinarskog instituta Republike Srpske „Dr. Vaso Butozan“, Poljoprivrednog instituta i resornog ministarstva, razgovarano je i o nedavnoj kontroli ruskih fitosanitarnih inspektora u BiH.

Konstatirano je da institucije RS-a još uvijek nisu dobile zvanični izvještaj ruske inspekcije, te da će po prijemu konkretnih primjedbi, adekvatno i brzo reagovati.