Bosić začuđen žestinom reakcija na izjavu Halilovića

bosic457

Lider SDS-a Mladen Bosić izjavio je kako je začuđen žestinom reakcija u regionu na izjavu ratnog generala Armije BiH Sefera Halilovića jer se, prema njegovom mišljenju, radi o osobi koja trenutno nema nikakvu političku težinu.

Bosić je rekao da je BiH rovita zemlja, u kojoj još ima “usijanih glava i ljudi koji bi ponovo ratovali”, ali da je ubijeđen da se radi o ogromnoj manjini.

“Ne mogu da vjerujem da neko ko nije nikakav funkcioner može da izazove alarmantno stanje. Halilović jeste bio komandant Armije BiH, ali to je bilo prije 25 godina. On ima stranku, ali ona je minorna, ne učestvuje u vlasti i nema nikakvog značaja”, rekao je Bosić za BN televiziju.

“Ne vidim da se zbog izjave jedne takve budale treba dići cijeli regija na noge”, kazao je Bosić, apelujući na smirivanje tenzija.

Predsjednik SDS-a smatra kako nije produktivno da se čitav region digne na uzbunu i počnu rasprave oko novog rata, kada god neka neodgovorna osoba da ovakve izjave.

“Stalno pominjanje rata doprinosi zaoštravanju situacije. Zato bih pozvao one koji recikliraju te vijesti, da shvate mogućnost izazivanja novih tenzija”, kazao je Bosić.

Bosić je dalje upozorio da postoje snage u BiH, koje žele “raspakivanje Dejtona”, navodeći da ima mnogo onih koji su nezadovoljni Dejtonskim sporazumom.

“Jedni su protiv postojanja RS, drugi, kao što su Hrvati, nezadovoljni su svojim statusom u BiH, ima međunarodnih igrača, koji bi u BiH željeli novu krizu kako bi je kontrolisali zbog skretanja pažnje zbog drugih područja, ali ima i neodgovornih naših (srpskih) političara, koji su čak spremni narod da povedu u rat da bi izbjegli svoju odgovornost za kriminal i korupciju”, upozorio je lider SDS-a.

On je naveo da je zabrinut zbog takve situacije, dodavši da se pribojava situacije da “vođa koji je slijep, vodi narod u ambis”.

Po njegovim riječima, ni odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS niti referendum u tom entitetu nikome u BiH neće donijeti bolji život.

Bosić je rekao da smatra kako je to “igra predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika RS Milorada Dodika, koja produbljuje krizu i odvraća od toga da se priča o razvoju“.

“Koja budala će ovdje uložiti sredstva, ako imate priču o ponovnim ratnim sukobima ili ovakvu nestabilnost države”, upozorio je lider SDS-a.

On smatra da narod na izborima neće dati povjerenje onima koji izazivaju nestabilnost u BiH i ponovo prizivaju ratne sukobe.

Bosić je dalje rekao da je SDS podržala održavanje referenduma 25. septembra, bez obzira što smatra da je to dio izborne kampanje Milorada Dodika i njegovog SNSD-a.

Po njegovim riječima, referendum je trebalo održati krajem godine, a prije toga sprovesti svu institucionalnu proceduru kako bi se riješilo pitanje datuma Dana RS.

Bosić je još rekao da je neprihvatljivo to što su vlasti RS prihvatile zabranu supervizora za Brčko da se referendum održi na teritoriji tog distrikta, ocijenivši da se na taj način Brčko ponovo izdvaja iz RS, mada po arbitražnoj odluci pripada i Republici Srpskoj.

Komentarišući odluku Savjeta za opšte poslove EU da prihvati zahtjev Bosne i Hercegovine za prijem u članstvo EU, lider SDS-a je kazao da je to “poslije raznih loših vijesti i raznih kriza, dobra vijest”.

“To je dobra vijest, koja nije naišla na reakciju kakvu zaslužuje. Svaka zemlja koja je ušla u tu fazu, proslavljala je taj korak, koji je vrlo važan. To je kod nas prošlo u sjenci raznih događaja i zaostrašavanja na unutrašnjoj političkoj sceni, koja jako zabrinjavaju narod”, ocijenio je Bosić.