Chen Bo: Kina i BiH će zgrabiti zlatnu priliku za razvoju

Chen Bo

Ambasadorica Narodne Republike (NR) Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo kazala je na prijemu upriličenom večeras u Sarajevu povodom obilježavanja 67. nacionalnog dana NR Kine da ne sumnja da će Kina i BiH znati zgrabiti zlatnu priliku zamaha u razvoju i da će zajedno otvoriti šire perspektive za saradnju u raznim područjima, koristeći inicijativu “Pojas i put” te saradnju u okviru platforme “16+1”.

Kineska ambasadorica je istakla da će na taj način obje zemlje podstaći domaći rast u korist svojih naroda te izrazila zadovoljstvo činjenicom da je bosanskohercegovačka ekonomija tokom prethodne godine zabilježila stabilan rast i učinila važne korake na evropskom putu.

Chen Bo je ocijenila da su prethodnih nekoliko mjeseci odnosi Kine i BiH doživjeli značajan razvoj te navela neke od zajedničkih projekata dvije zemlje, kao što su termoelektrana u Stanarima te saradnja u okviru platforme “16+1”.

Također je napomenula da je broj viza koje je Kina ove godine izdala za bh. građane povećan za jednu trećinu te da je broj kineskih turista koji su posjetili BiH povećan za 40 posto u prvoj polovini ove godine.

Uprkos brojnim izazovima, istakla je ambasadorica, Kina je izdržala ogroman pritisak ekonomskog usporavanja i postigla rast BDP-a od šest posto u prvoj polovini ove godine, što joj je omogućilo da i dalje doprinosi globalnom ekonomskom oporavku i rastu.

S tim u vezi, naglasila je da je Kina je posvećena produbljivanju reforme i unapređenju njenog modela rasta, istovremeno se još više otvarajući prema svijetu i provodeći inicijativu “Pojas i put”.

U svom obraćanju prisutnima napomenula je kako su joj mnogi u BiH kazali da je Kina predaleko, ali ambasadorica Chen Bo smatra da daljina nikada nije problem kada je saradnja u pitanju.

– Svijet u kojem živimo je manji nego što mislimo. To je zajednica u kojoj nas sve veže zajednička sudbina i težnja ka boljem životu i obostranoj korisnoj saradnji – zaključila je ambasadorica Kine u BiH.

Prijemu je prisustvovao veliki broj predstavnika javnog, društvenog i političkog života BiH te predstavnici diplomatskog kora.