Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK bez odluke o ponavljanju izbora u Stocu

BiH

cikbih-3

Drugi put danas članovi Centralne izborne komisije (CIK) nisu izglasali uvršavanje na dnevni red sjednice tačku o poništavanju i ponavljanju izbora u Stocu, koji su prekinuti tokom izbornog procesa 2. oktobra.

Ovo je predložio član CIK-a Suad Arnautović, međutim, samo su on i još dva člana CIK-a bili za taj prijedlog, dok je ostalih četvero bilo protiv.

CIK je većinom glasova donio odluku da se pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti izborne administracije u Stocu na dan održavanja lokalnih izbora, 2. oktobra 2016. godine

Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije, istakao je da je i nakon više od 20 dana otkako su održani lokalni izbori u BiH, i danas, drugi put, odbijena tačka dnevnog reda koja se tiče poništavanja i ponavljanja izbora u Stocu.

“Zaista smo smatrali da su ispunjeni formalno-pravni uslovi za donošenje takve odluke. Međutim, kao što ste vidjeli, određeni broj kolega, većina koja je potrebna za donošenje odluke, smatra da još nisu ispunjeni uslovi za donošenje te odluke”, naglasio je Šantić.

Prema njegovim riječima, neizvjesno je kada će do ponavljanja izbora u tom gradu doći. Šantić je podsjetio da je nakon 13. oktobra prikupljana potrebna dokumentacija koja je uključivala i dokumentaciju iz MUP-a.

“Smatram da tu odgovornost, prije svega, treba da utvrde nadležni pravosudni organi, a što se tiče odluke o poništenju izbora, ona može ići samostalno. Mi gubimo vrijeme, mi možemo samostalno ići u odluku o poništenju izbora i pripremati se za nove izbore, a da svi procesi utvrđivanja odgovornosti i kandidata, izborne administracije mogu ići paralelno”, pojasnio je Šantić.

Kako je kazao, ništa ne sprečava da se ide u taj postupak.

“Sigurno smo izgubili 25 dana bez ikakve potrebe. Možemo ići sa novom izbornom administracijom, sa novim biračkim odborom, to je uvijek bila praksa, a postupci neka se paralelno vode”, poručio je Šantić izrazivši bojazan da “neko od CIK-a želi da napravi neki istražni organ”.

Na dnevnom redu današnje hitne sjednice CIK-a prvobitno bile tri tačke dnevnog reda, i to: prijedlog odluke u predmetu Baljić Salke, prijedlozi odluka i zaključaka po zahtjevima Luke Boškovića, Jagode Pavlović, Timura Haračića i Ivana Perića, kao i pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti izborne administracije u Stocu na dan održavanja lokalnih izbora, 2. oktobra 2016. godine.

Član CIK-a Vlado Rogić je predložio skidanje prve i druge tačke dnevnog reda, a uvrštavanje na dnevni red prijedlog zaključka o pokretanju utvrđivanja odgovornosti, procesuiranja i sankcioniranja “glavnih vinovnika događaja” tokom održavanja lokalnih izbora u Stocu.

“Suština mog prijedloga jeste u tome da CIK po službenoj dužnosti, prigovorima, odlukama i Općinske izborne komisije i drugih općinskih komisija kada je u pitanju Stolac, po njihovim prigovorima, pokrene postupke po službenoj dužnosti za vinovnike prekida izbornog procesa u Stocu”, pojasnio je Rogić.

Prema njegovim riječima, cilj je da CIK izrekne sankcije i da nakon toga mogu pristupiti normalnom donošenju odluke o poništenju izbora u Stocu.

U Stocu je 2. oktobra u popodnevnim satima, tokom održavanja lokalnih izbora u BiH, prekinut izborni proces jer je na određenom biračkom mjestu došlo do nasilja i fizičkog sukoba jednog od kandidata i zvaničnika Općinske izborne komisije Stolac.