Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čubrilović: Sankcije mogu samo pogoršati stanje u BiH

cubrilovic

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović ocijenio je da će nakon današnjeg izjašnjavanja građana RS-a na referemdumu o 9. januaru kao Danu RS-a “tenzije splasnuti i ublažiti bespotrebno oštra retorika“.

– Mislim da je ovaj proces koji se odvija u BiH previše zaokupirao pažnju i političara i građana. Imamo dosta problema na koje moramo da se koncentrišemo – rekao je Čubrilović nakon što je glasao na republičkom referendumu o Danu RS.

Govoreći o eventualnim sankcija protiv RS zbog organizovanja referenduma, Čubrilović je naveo da Narodna skupština radi isključivo po zakonu i uz poštovanje svih zakonskih propisa.

– Sankcije mogu samo pogoršati stanje u BiH. Ako neko želi dodatno zagorčati stanje u BiH može krenuti i tim putem – rekao je Čubrilović.

Ocijenio da današnji referendum neće ugroziti odnose na nivou BiH, ističući da je to “samo lekcija onima koji s vremena na vrijeme izbace raketu, a ne znaju gdje će ona da završi”.

Referendum o 9. januaru se održava iako je Ustavni sud BiH izrekao mjeru njegove zabrane te potvrdio raniju odluku o neustavnosti tog datuma kao praznika svih konstitutivnih naroda u RS-u.