Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Zvizdić i Novalić bespotrebno zaustavili aranžman s MMF-om

ZELJKA CVIJANOVIC NOVA

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović tvrdi da ne može biti uslovljeno Pismo namjere za aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i mehanizam koordinacije, jer ta pitanja, nemaju nikakve veze jedno s drugim.

Kategorična je da neće ponovo pregovarati o Pismu namjere, “ukoliko sada ispregovarano propadne”.

Na stav predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, da deblokada evropskog puta i Pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) treba da budu riješeni paralelno i istovremeno, ocijenila je da se radi o odvojenim pitanjima.

-Zvizdić i predsjednik Federalne vlade Fadil Novalić su bespotrebno zaustavili aranžman s MMF-om, zbog čega sada postoji čitava jedna ofanziva međunarodne zajednice da oni potpišu Pismo namjere s MMF-om i da se razgovara o mehanizmu koordinacije – rekla je Cvijanović navodeći da nije problem da se razgovora, ali je protiv uslovljavanja, jer to narušava odnose između različitih nivoa vlasti u BiH i nije partnerstvo.

Trudila se, kaže, da ima korektnu saradnju s njima, ali, navodi, na kraju se ispostavlja da se ne mogu riješiti određena pitanja.

Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci navela da je Pismo namjere s MMF-om već ‘ispregovarano’, ali da o mehanizmu koordinacije još traju pregovori i da se nije došlo do konačnog teksta tog dokumenta, iako su stavovi približeni.

-Ispravili smo 18 stvari, ali smo došli do jednog-dva otvorena pitanja o kojima treba da se odredimo i na političkom i institucionalnom nivou – kazala je entitetska premijerka.

Naglasila je da, ukoliko Pismo namjere u formatu dogovorenom na Fiskalnom vijeću, ne bude potpisano, “sve pada u vodu“.

-Prvobitni rokovi i vrijeme su iscurili, ima još određeno vrijeme da se to desi, a kada prođe i taj rok možemo da se pozdravimo s tekstom koji smo ‘ispregovarali’. Onda idemo ispočetka u proceduru da bismo imali aranžman s MMF-om u januaru. Postavljam pitanje, ako to propadne, ko će moći da mobiliše političke aktere da pregovaraju o novom aranžmanu, nakon što je jedan već oboren. Neće biti te političke volje – rekla je Cvijanović i navela da bi i uslovi za kredit s MMF-om bili novi.

Izrazila je sumnju da će, ukoliko se u narednih nekoliko dana ne potpiše Pismo namjere, to i biti prihvaćeno, za šta neće biti kriva RS.

Taj entitet je, kaže, već počeo da traži unutrašnja sredstva i ima mnogo izvora iz kojih se može doći do novaca.